Némileg csökkent a várakozási idő Záhonynál

Vágólapra másolva!
Jelenleg huszonegy órát várnak a kilépésre a kamionok Záhonynál, ez három órával rövidebb, mint a keddi várakozási idő. A kamionsor öt kilométer hosszú, a Vöröskereszt teát oszt a mínusz 10-15 fokos hidegben a sofőröknek. A határátkelőnél való araszolás munkaidő a kamionsofőrnek a fuvarozók egyesülete szerint.
Vágólapra másolva!

Valamelyest csökkent a várakozási idő Záhonynál, Ukrajna felé a kilépő oldalon - közölte szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Kedden még huszonnégy órát kellett várni, és hét kilométeres volt a sor, jelenleg viszont huszonegy óra a várakozási idő és öt kilométeres a sor. A Vöröskereszt megyei munkatársai teát osztanak a határon vesztegelő sofőröknek a mínusz 10-15 fokos hidegben.

A napokban a magyar-ukrán határ magyar oldalán azért torlódtak fel a kamionok, mert Lengyelország és Ukrajna nem tudott megállapodni a közlekedési engedélyek kontingensében, ezért a forgalom egy része a szlovák és a magyar határra terelődött át. A kamionsofőrök munkaidejét is jelentősen befolyásolja a vesztegelés, ugyanis, amikor 24 órás araszolásra kényszerülnek a határátkelőhelynél, akkor megsértik a munka- és pihenőidőre alkalmazandó szabályt.

Ilyenkor csak a hatóság jóindulatán múlik a szankció elmaradása - mondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. A sofőrök alapesetben kilenc órát vezethetnek, majd tizenegy órás pihenőidőt kell tartaniuk. Ez nem tartható be a határ előtti torlódásban, hiszen ha kiáll a sofőr, nyomban megelőzik, és soha nem ér át a másik országba.