Eddig kilencen haltak meg influenza miatt az országban

Vágólapra másolva!
Magyarországon január végéig összesen kilenc ember életét követelte influenzával összefüggő megbetegedés. Influenzajárvány van az országban, több kórházában látogatási tilalom van.
Vágólapra másolva!

Január végéig kilencen haltak meg influenzával összefüggő megbetegedés következtében az országban - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai alapján szerdán. Hat betegnél az influenza A(H1N1) 2009 vírusának, három betegnél pedig az influenza B vírusának a jelenlétét igazolták a vizsgálatok. Az áldozatok egyike egy 5 éven aluli gyermek, öten a 35-59 éves, hárman pedig a 60 éven felüli korosztályhoz tartoznak.

Mostanra az ország valamennyi területét érintő influenzajárvány bontakozott ki - írta az ÁNTSZ. Egy hét alatt ezerháromszáz ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Borsod megyében, ez azt jelenti, hogy háromszorosára emelkedett a betegek száma - közölte a a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve. A legtöbb megbetegedést a szerencsi, a bodrogközi, a sárospataki, a sátoraljaújhelyi és a tokaji kistérségi népegészségügyi intézet területén jelentették. A betegek túlnyomó többsége iskoláskorú.

Terjed az influenza az ország nyugati részén is, a soproni kórházban teljes körű, a győri és a mosonmagyaróvári kórházban részleges látogatási tilalmat rendeltek el. A napokban öt új beteg került kórházba influenzás tünetekkel. Két esetben a H1N1 vírust azonosították. A megyében tovább emelkedett a betegek száma. Legutóbb százezer lakos közül 767-en betegedtek meg, míg két héttel korábban ez a szám 388 volt. A legtöbben a Sopron-fertődi kistérségben betegedtek meg, ott százezer lakosból több mint ezer küszködik influenzaszerű tünetekkel.