Százmilliós állami ajándékcsomagot vált aprópénzre az MDF

pártközpont székház pártszékház MDF
Vágólapra másolva!
Az MDF közel egy éve, az SZDSZ másfél éve nem fizeti annak a több százmilliós kedvezményes hitelnek a törlesztőrészleteit, amelyet ingatlanvásárlásra szavaztak meg maguknak a többi parlamenti párttal együtt még 2007-ben. Az SZDSZ valószínűleg hagyja bedőlni a hitelt, és visszaadja az ingatlanokat. Az MDF viszont piaci alapon szeretné értékesíteni az állami támogatással felvett kedvezményes hitelből vásárolt épületeket.
Vágólapra másolva!

"A Fidesz, az MSZP és a KDNP rendesen törleszt, az MDF viszont 2010 tavasza, az SZDSZ pedig a 2009-es EP-választás óta nem fizeti a részleteket" - így összegezte az [origo]-nak a Magyar Fejlesztési Bank egyik illetékese, hogyan állnak a pártok az MFB-től 2008-ban felvett kedvezményes kölcsöneik visszafizetésével.

A hitelfelvételre egy ötpárti konszenzussal elfogadott törvénymódosítás adott lehetőséget, amely szerint az akkori parlamenti frakcióval rendelkező pártok 15 éves lejáratra, a lakossági és üzleti hitelekénél jóval kedvezőbb kamatra vehettek fel hitelt az MFB-től, hogy megvehessék az államtól korábban csak bérelt ingatlanjaikat.

Bár az MDF-nek és az SZDSZ-nek volt akkor a legkisebb parlamenti frakciója, mégis ez a két párt vette fel a legnagyobb hitelt, előbbi 327, utóbbi pedig 450 millió forintot.

"Az SZDSZ nincs abban a helyzetben, hogy megtartsa az ingatlanokat"

Az SZDSZ 11 budapesti és 13 vidéki irodáját vásárolta meg a kölcsönből, például azt a több mint 500 négyzetméteres, Tímár utcai épületet, ahol évek óta a párt országos tanácsa ülésezik. Erre az ingatlanra vették fel a legnagyobb hitelt, 56,5 millió forintot, de egy 11. kerületi irodára és egy miskolci ingatlanegyüttesre is több mint 46 millió forintot kért és kapott az SZDSZ. Ezek nagy részétől azonban hamarosan kénytelen lesz megválni.

"Költségvetési támogatás híján az SZDSZ sajnos nincs abban a helyzetben, hogy megtartsa ezeket az ingatlanokat, így azok valószínűleg kikerülnek a párt portfóliójából" - mondta az [origo]-nak Szabadai Viktor, a párt országos ügyvivői testületének ügyvezető alelnöke, aki azt is elismerte, hogy valóban lassan másfél éve nem fizetik az ingatlanok utáni részleteket. A késések miatt a politikus szerint még tavaly tárgyalásba kezdtek az MFB-vel, ezek eredményeként az ingatlanokat várhatóan értékesítik, és az eladásból befolyó bevételből fizetik majd vissza a hitelt. "Az irodák egy része üresen áll, egy részüket viszont még használjuk, de kiköltözünk, ha lezárulnak a tárgyalások" - tette hozzá az alelnök.

A 2010-es választási kudarc óta már csak adományokból és a korábbi állami támogatás maradékából gazdálkodó párt megvált korábbi, székházként használt Gizella utcai bérleményétől is. A többszintes, több száz négyzetméteres zuglói villaépület helyett most egy mindössze 100 nm-es, Ráday utcai irodában húzza meg magát a szervezet.

A Ráday utcai ingatlant Szabadai Viktor szerint szintén 2008-ban, de nem az államtól, hanem közvetlenül a IX. kerületi önkormányzattól vásárolta az SZDSZ. Ennek az irodának a törlesztőrészleteit az ügyvivői testület alelnöke szerint még rendben tudják fizetni, nincs elmaradásuk. Ezenfelül a vidéki szervezetek is tartanak még fent néhány irodát, de azok költségeihez már nem járul hozzá a pártközpont, a bérleti díjakat a vidéki szervezetek maguk fizetik, többnyire a párttagok hozzájárulásából. Várhatóan azonban ezek közül is csak néhány maradhat a jövőben az SZDSZ használatában: "Érdemes felülvizsgálnunk, hogy melyeket tartsuk fent, és amelyeket nem érdemes, azokról lemondunk" - mondta Szabadai.

Adósságból nyereséget termelne az MDF

Egészen más stratégiát választott az MDF, amely annak ellenére, hogy az összes frakció közül a legtöbb hitelt vette fel 2008-ban 21 ingatlan megvételéhez, költségvetési forrásai drasztikus csökkenése ellenére akár még jól is kijöhet az eladósodásából.

A pártnak a 2006 és 2010 között járó, évi nagyjából 220 millió forintos költségvetési támogatás helyett a tavalyi 2,26 százalékos választási szereplése után 2011-től mindössze 39 millió forint jár évente. Ennél az a tartozás is nagyobb, amelyet a fejlesztési bank felé halmozott fel tavaly óta a be nem fizetett törlesztőrészletekkel az MDF. A csaknem 60 millió forintos adósságot azonban Makay Zsolt pártelnök állítása szerint e hét végéig kifizetik az MFB-nek. Sőt március végéig a tartozás teljes hátralévő, 380 millió forintos részétől is megszabadulnak a tervek szerint.

Forrás: MTI
Az MDF Szilágyi Erzsébet fasori székháza - 82,5 millió forint hitelt vettek fel a megvételéhez

A nevét márciusban hivatalosan is Jeszre változtató pártnak mindebben egy egyelőre meg nem nevezett ingatlanfejlesztő cég lesz a segítségére. A párt elnöksége ugyanis úgy döntött, hogy külső befektetők bevonásával hasznosítja a jövőben az MFB-kölcsönből vett ingatlanokat. "Egy olyan, fele részben a párt, fele részben a befektető tulajdonában álló kft.-t tervezünk alapítani, amely piaci alapon bérbe adja ezeket az irodákat" - mondta az [origo]-nak Makay Zsolt, majd később úgy pontosította ezt, hogy csak a kölcsönből vett ingatlanok kétharmadát vonnák be a hasznosításba, egyharmadukat továbbra is pártirodaként használnák. A szervezetnél az elnök állítása szerint most a konstrukció kivitelezésének jogi lehetőségeit keresik, a befektető szándéknyilatkozata azonban, amely szerint a cég előre kifizeti a párt MFB felé fennálló, 380 millió forintos tartozását, már rendelkezésre áll.

A pártok ingatlanhasználatáról szóló korábbi törvény szerint az MDF-nek minderre nem lett volna lehetősége, az ugyanis előírta, hogy "a párt az ingatlant kizárólag a jogszabály szerinti rendeltetésének megfelelően, párttevékenység céljára használhatja, bérbe nem adhatja, haszonélvezetet nem létesíthet rajta, használatát más módon, illetőleg jogcímen sem engedheti át harmadik személynek". A vagyontörvény 2008-as, ingatlanvásárlást lehetővé tevő módosítása viszont már nem említett ilyen korlátozást, a fejlesztési bank ingatlanonként 1,1 milliós jelzálogának kiváltása után akár azok értékesítésének sincs jogi akadálya.

Az állami kölcsönből vett ingatlanok hasznosításának Makay Zsolt szerint a párttörvény alapján sincs akadálya, az ugyanis kimondja, hogy "a párt a költségeinek fedezése és vagyonának gyarapítása érdekében (...) a tulajdonában álló ingatlanokat és ingókat díj ellenében hasznosíthatja és elidegenítheti." A még 1989-ben elfogadott jogszabály mindezeken túl azt is lehetővé teszi, hogy vállalatot vagy egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapítson egy politikai szervezet, sőt gazdálkodó tevékenysége után még társasági adót sem kell fizetnie.