A polgármester szerint működésképtelenné válhat Esztergom

Vágólapra másolva!
Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere szerint működésképtelenné válhatnak a városi intézmények az előző városvezetés felelőtlen gazdaságpolitikája miatt.
Vágólapra másolva!

Tétényi Éva szerint eladósodott Esztergom, veszélyben van az intézmények működése a városban. Az esztergomi polgármester az Állami Számvevőszék - egyelőre még nem nyilvános - vizsgálatára hivatkozva kijelentette, az előző önkormányzat Meggyes Tamás vezetésével mintegy 20 milliárd forintnyi svájci frank alapú hitelt vett fel, emiatt a város úgy eladósodott, hogy nem biztosított a működőképessége.

Esztergom minden lakosára 600 ezer forintnyi adósság jut a felelőtlen gazdálkodás miatt. Az ÁSZ megállapította azt is, hogy nem működött a belső gazdasági ellenőrzés, ezért a jegyzőt terhelné a felelősség, de ő már nincs az önkormányzatnál, így nem lehet hivatalból eljárást indítani ellene.

2007-ben októberben, majd decemberben is kötvényt bocsátott ki az önkormányzat, hogy elkerüljék az adósságrendezési eljárást. A legutóbbi kötvénykibocsátás során olyan ingatlanokra is bejegyeztettek jelzálogot, amelyek korlátozottan forgalomképesek, nem szolgálhatnának fedezetként.

A polgármester elmondta, Esztergom válságköltségvetése, amelyet a kétharmados többségű fideszes önkormányzat fogadott el, hamarosan nyilvános lesz, és ebből majd kiderül, hogy ellehetetlenítik az önkormányzati hivatalokat, intézményeket.

Hozzátette, többek között a normatív támogatásokat is megnyirbálják, ami szabálytalan. Van olyan iskola, amelynek csak négy hónapra van forrása a működéshez, míg közben az önkormányzat "saját parkolás cége" 90 millió forintos támogatást kap.