A Magyar Rádió volt elnöke került az állami filmes cégek élére

Vágólapra másolva!
A Magyar Rádiót az elmúlt négy évben átalakító Such György vezeti február elejétől az állami filmes cégeket. A vagyonkezelő hatékony gazdálkodást vár tőle.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) vezérigazgatója 2011. február 1-jével Such Györgyöt, a Magyar Rádió volt elnökét nevezte ki a Dialóg Filmstúdió Kft., a Hunnia Filmstúdió Kft. és az Objektív Filmstúdió Kft. élére, és február 15-től Such György lesz a Budapest Filmstúdió Kft. ügyvezetője is - közölte az MNV Zrt. hétfőn. A vagyonkezelő közleménye szerint az MNV Zrt. az egyszemélyes állami tulajdonban lévő filmstúdiók új vezetőjétől azt várja el, hogy "érvényesítse a hatékony gazdálkodás szempontjait, és magas színvonalon lássa el a társaságok filmgyártással, illetve -forgalmazással kapcsolatos tevékenységét".

Such György július végén távozott a Magyar Rádió éléről. Négyéves elnöksége alatt nyereségessé tette és teljesen átalakította a közrádiót, új főszerkesztőket nevezett ki, számos műsort megszüntetett - például a közel ötven évig futó A Szabó család-ot. A leglátványosabb eredményt a Petőfi rádió áthangolásával érte el, amelyet egy fiatalokat megcélzó, könnyűzenei adóvá alakítottak át. Az átalakításkor megszűnt ugyan a Kabarécsütörtök, a Jó ebédhez szól a nóta, a Körkapcsolás, ám meredeken emelkedni kezdett a rádió hallgatottsága, amely 2007 és 2008 között a fiatal korosztály körében majdnem meghétszereződött. Az arculatváltás után kisebb mértékben, de a Kossuth rádió hallgatottsága is emelkedett.

Such intézkedéseit viták és perek kísérték, tavaly márciusban azt mondta, azért nem indul újra a rádió elnöki posztjáért, mert szerinte "nem biztosítható korábban élvezett egyöntetű politikai támogatottsága". Such szerződésben megszabott prémiumát is vitatták, és nem fizették ki neki, a Magyar Nemzet információi szerint Such 175 millió forintot követel a Magyar Rádió Zrt.-től, a közmédium volt elnöke fizetési meghagyást nyújtott be a kamatokra, eljárási költségekre és ügyvédi munkadíjra is.

Such György közgazdász, újságíró, 1990 őszétől rovatvezető volt a Magyar Narancsnál, 1994-től a Tv3-at üzemeltető Budapesti Kommunikációs Rt. kereskedelmi és marketingigazgatója volt. 1998 márciusától a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyetteseként dolgozott, majd a Magyar Televízió Rt. gazdasági és kereskedelmi alelnöke és az Antenna Hungária Rt. tanácsadója volt. 2002-től az InfoRádió programigazgatójaként dolgozott.