Még harminc képviselő adós a vagyonnyilatkozattal

Vágólapra másolva!
Hérfő este nyolc óráig kell leadniuk vagyonnyilatkozataikat az országgyűlési képviselőknek, délután fél háromkor még több mint harmincan voltak adósak vele. A nyilatkozatok a december 31-i állapotot tükrözik, és kedd reggeltől lesznek nyilvánosak. Aki nem adja le, nem gyakorolhatja jogait, így tiszteletdíjat sem kaphat.
Vágólapra másolva!

Hétfő délután fél háromig több mint 350 országgyűlési képviselő adta le a 2010-es vagyonnyilatkozatát a parlament mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságánál - tájékoztatták az MTI-t a bizottság titkárságán. Hétfő este nyolc óráig összesen 385, vagyis még több mint 30 képviselői vagyonnyilatkozatot várnak. A dokumentumok nyilvánosak, kedd reggeltől tekinthetők majd meg az országgyűlés honlapján a képviselők nevei alatt.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény alapján a honatyák minden év január 1-jétől számított harminc napon belül kötelesek nyilatkozatot tenni vagyoni és jövedelmi heylzetükről, illetve gazdasági érdekeltségeikről. A vagyonnyilatkozathoz csatolni kell a közös háztartásban élő házas- vagy élettárs, valamint gyermekek vagyonnyilatkozatait is. Hétfő estig a 2010. december 31-i állapotnak megfelelően kell nyilatkozni. A vagyonnyilatkozat elmulasztása, illetve határidőn túli leadása esetén a képviselő nem gyakorolhatja jogait, így javadalmazásban sem részesülhet.

A képviselőkön kívül vagyonnyilatkozatot kell tennie az Állami Számvevőszék elnökének, a Legfelsőbb Bíróság elnökének, a Magyar Nemzeti Bank elnökének és alelnökének, a monetáris tanács és a felügyelőbizottság tagjainak, a Médiatanács elnökének és tagjainak, a köztársasági elnöknek, a legfőbb ügyésznek és helyetteseinek, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének és elnökhelyettesének, a Gazdasági Versenytanács tagjának, az országgyűlési biztosoknak, a Közbeszerzési Tanács elnökének, alelnökének és tagjának is.