Olcsó repülőjegyekkel védik Fellegiék a klímautakat

Vágólapra másolva!
A lehető legolcsóbb repülőjegyekkel utaztak és a legolcsóbb szállásokat választották a kínai és a mexikói klímakonferenciára utazó magyar delegáció tagjai - írta hétfői közleményében a feljesztési minisztérium. A tárca azokra az MSZP-s állításokra reagált, amely szerint a delegáció tagjai luxusutazásokon vettek részt. A minisztérium konkrét költségeket azonban nem közölt.
Vágólapra másolva!

A magyar szakértői csapat tagjai a mexikói "Cancún városától egy óra buszútra egy hermetikusan elzárt konferenciaközpontban dolgoztak, tehát közel sem luxusutazás volt ez a résztvevők számára, hanem egy szellemileg és fizikailag is egyaránt kimerítő kéthetes munka, nem is beszélve a 20 órás repülőútról" - írta hétfői közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca azokra a kritikákra reagált, amely szerint a kormányzati klímadelegáció tagjai az elmúlt hónapokban luxusutazásokon vettek részt.

Szabó Imre korábbi MSZP-s környezetvédelmi miniszter a múlt pénteken közleményében írta azt, hogy a Fidesz a klímapolitikai tárgyalások miatt az "elmúlt nyolc hónapban nagyobb és drágább luxusutazásokra fizette be kormányának hivatalnokait, mint bármely kabinet az elmúlt több mint húsz esztendőben". A korábbi miniszter szerint a kormány 9 fős delegációt küldött Kínába 10 millió forintért, majd 12 hivatalnokot küldött Mexikóba 18 millió forintért.

Szabó a témában a múlt hétfőn parlamenti kérdést is intézett Fellegi Tamás fejlesztési miniszterhez, akihez a kormányon belül a klímapolitika tartozik. Az ellenzéki politikus az kérdezi, miért szervez a kormány luxusutazásokat a klímapolitikával foglalkozó munkatársai számára, miért kerülnek ezek az emberek számára elérhető árnak a sokszorosába. Az MSZP-s politikus kíváncsi arra is, hogy melyik szállodában szállt meg a küldöttség.

A parlamenti kérdésre Fellegi még nem válaszolt ugyan, de az NFM hétfőn közleményben reagált Szabó állításaira. A tárca sajtóosztálya szerint a kormányzati delegációk a lehető legolcsóbb repülőjegyekkel utaztak és a legolcsóbb szálláslehetőséget választva vettek részt a mexikói és a kínai konferencián, amelyeken Magyarországnak uniós tagállamként kötelessége volt részt venni.

A tárca közleménye szerint a mexikói konferencián Magyarország 17 szakértővel képviseltette magát, miközben az uniós elnökségi feladatokat akkor ellátó Belgium 45 szakértővel volt jelen. Kínába a kormány 9 szakértőt küldött, míg az elnökséget adó Belgium 46 főt, az elnökségi trió harmadik tagja, Spanyolország pedig 13 embert. Arra azonban nem tér ki a közlemény, hogy az utazások mekkora költséget jelentettek. Mindössze azt írják: "a tárca nem feledkezhet meg munkatársai személyes biztonságáról és a hatékony munkavégzéshez szükséges fizikai és szellemi teherbíró képességeik biztosításának szükségességéről".

Szabó az elmúlt hetekben több parlamenti kérdést is intézett Fellegihez, amelyekben többek között azt kérdezte, hogy az Orbán-kormány nyolc hónapja alatt miért nem történt semmi a szén-dioxid-kvóták értékesítése ügyében. Fellegi válaszában azt írta: időre van szükség, amíg korrigálják az előző kormány azon a lépéseit, amely károkat okozott Magyarországnak. A miniszter szerint a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből hat-nyolc milliárd forint folyhat be 2012 végéig, a pénz fele már 2011-ben realizálódhat.