Másodfokú ítéletet hirdetnek a Zuschlag-perben

Vágólapra másolva!
Jogerős ítélet születhet a negyven hónapja előzetes letartóztatásban lévő egykori szocialista képviselő, Zuschlag János ügyében. A volt politikust első fokon nyolc és fél év börtönre ítélték, mert társaival együtt 72 millió forintot szerzett fiktív pályázatokkal. Az elsőrendű vádlott jelentős enyhítést, a főügyész viszont szigorítást kért az ítélőtáblától.
Vágólapra másolva!

Ítéletet hirdet hétfőn délelőtt a Szegedi Ítélőtábla a Zuschlag János egykori szocialista képviselő és társai ellen csalás és más bűncselekmények miatt folyó eljárásban. Zuschlagot - aki 2007 szeptembere óta előzetes letartóztatásban van - tavaly márciusban az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság nyolc és fél év börtönre ítélte, mert bizonyítottnak találta, hogy társaival együtt jogtalanul jutott hozzá 72 millió forint pályázati pénzhez, amit a szocialista ifjúsági szervezetek céljaira fordított.

Az elsőfokú bíróság Zuschlag 15 társa közül 14-et szintén bűnösnek talált, csak a tizenhatodrendű vádlottat mentette fel. Hét vádlott letöltendő büntetést, három felfüggesztett börtönt, négy pedig pénzbüntetést kapott. Az elítélt vádlottak többsége felmentésért vagy enyhítésért fellebbezett, egyedül Zuschlag egykori titkára - és a vád legfontosabb tanúja - Lados István vette tudomásul a rá kiszabott kétéves büntetést.

Zuschlag elismerte ugyan, hogy csalást követett el, de tagadta, hogy ezt bűnszervezetben, vagy üzletszerűen tették volna, ezért büntetése jelentős enyhítését kérte a másodfokú bíróságtól. A vádiratban szereplő egyesületek és alapítványok vezetői szerinte nem tudtak egymásról, nem egyeztették a tevékenységüket, így kizárt, hogy bűnszervezetet alkottak volna. Az üzletszerűség pedig azért nem áll meg - állította Zuschlag - mert nem személyes haszonszerzés volt a cél. Az egykori képviselő szerint az elsőfokú bíróság önkényesen válogatott a tanúvallomásokból, csak azért, mert példát akart statuálni a szigorú ítélettel.

A vádat képviselő Horányi Miklós szegedi fellebbviteli főügyész viszont súlyosabb büntetéseket indítványozott. Zuschlag esetében például hosszabb szabadságvesztést javasolt, amit a legszigorúbb büntetési fokozatban, fegyházban kellene letölteni. "Ez a társulat komoly, értelmes emberekből áll, akiknek nyilván gyerekkorukban megtanították, hogy lopni, csalni nem illik, és ha mégis, annak viselni kell a következményeit" - mondta perbeszédében a főügyész.

A Szegedi Ítélőtábla mindössze négy tárgyalást tartott, amelyeken a perbeszédek hangzottak el, illetve a vádlottak és védőik benyújtották bizonyítási indítványaikat. Az ítélőtábla háromféle döntést hozhat: helybenhagyhatja az elsőfokú ítéletet, megváltoztathatja azt (vagyis szigorúbb vagy enyhébb ítéletet hozhat), illetve új eljárásra utasíthatja a megyei bíróságot, ha úgy találja, hogy a korábbi eljárásban súlyos hibákat vétettek.