Schmitt: Kiállok a médiatörvény mellett, mert a közjó irányába hat

Vágólapra másolva!
A Borsod megyébe látogató Scmitt Pál államfő szerint az árvízre még akkor kell felkészülni, amikor a folyó a medrében folyik, és nem később kell kiabálni. A köztársasági elnök közölte azt is, nem talált kivetnivalót a médiatörvényben, szerinte az a közjó irányába hat.
Vágólapra másolva!

"A köztársasági elnök látogatása mindig szimbolikus. A sajtó figyelmét hoztam magammal, így az ország figyelme is Miskolc városára és a megyére irányul" - mondta az országjáró körútját Borsod megyében kezdő Schmitt Pál az Észak-Magyarország című napilapnak adott interjújában.

A köztársasági elnöke közölte: nem akkor kell árvizet kiabálni, amikor az ár már a házak falát mossa, hanem akkor kell rá készülni, amikor a folyó még a medrében csordogál - és most úgy látom, hogy ez így van. Schmitt Pál szerint tanultak a tavalyi tragédiából, létrehozták a katasztrófavédelmi kormánybiztosi posztot, és komoly anyagi forrást rendeltek mellé. "Őszintén remélem, hogy most egy esetleges árvíz nem fogja felkészületlenül érni a lakosságot" - tette hozzá Scmitt.

Schmitt kiáll a médiatörvény mellett

Az államfő a médiatörvényt érintő bírálatokról azt mondta: Magyarország demokratikus jogállam, az Európai Bizottság észrevételei a médiatörvénnyel kapcsolatban megérkeztek, most a kormányon a sor. "És ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy soros elnökség is programunk bemutatásakor csak ez az egy ügy képezte bírálatok tárgyát. Attól, hogy valaki azt mondja, Magyarországon nincs demokrácia, az nem biztos, hogy igaz - az Európa Parlament ilyen állásfoglalást nem hozott, és csak néhány frakcióján keresztül támadta ezt a médiatörvényt, de a tenzió érezhetően csökkent" - mondta Schmitt.

A kormányfő elmondta utalt a kormány álláspontjára, ha indokolt, megteszi a szükséges módosításokat. "Aki elolvasta a médiatörvényt, az azt láthatja, hogy legnagyobb részben a rendteremtés irányába hat: a közszolgálatiság, a párhuzamosságok kiszűrése, a pénzzel való takarékosság, az emberi méltóság és az ifjúság védelme, a hirdetések és a műsorok egymáshoz való aránya, a hirdetések hangereje - többek között ezek szabályozását határozza meg. Kiállok a médiatörvény mellett, mert nem találtam alkotmányellenesnek, mert egyes elemeit más európai országoknál is fellelhetjük, és mert a közjó irányába hat. Ha valahol hibáztak benne, az most kiderül - a puding próbája az evés" - tette hozzá az államfő, aki egyúttal közölte: ha egy aláírásra felküldött törvénnyel kapcsolatban alkotmányos aggályaim lesznek, élni fogok vétójogaim adta lehetőségeimmel".

Schmitt elmondta továbbá: az én dolgom nem az, hogy fék legyek, hanem a magam eszközeivel az alkotmány felhatalmazása alapján őrködjek a demokrácia felett. "A médiatörvény aláírásakor is figyelembe vettem alkotmányjogászok véleményét, akik tanulmányozták az idevonatkozó európai jogrendet, európai médiaszabályokat, a médiairányelvet" - fogalmazott az államfő.