Nézőpont: Sokan nem alkottak véleményt a médiatörvényről

Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet szerint a megkérdezettek többsége úgy látja, hogy biztosított a sajtószabadság Magyarországon. Ugyanakkor csupán 10 százalék tartotta a törvényt teljes mértékben jónak, 12 százalék teljes mértékben rossznak, míg 31 százalék nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani, ami az intézet szerint a magyar konfluktuskerülő attitűdjét mutatja.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet által megkérdezettek többsége szerint Magyarországon biztosított a sajtószabadság a médiatörvény hatályba lépése után is, a jogszabály megítélése azonban megosztotta a válaszadókat.

A Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz számára készített közvélemény-kutatásából kiderül: a megkérdezettek 57 százaléka úgy látja, "teljes mértékben" vagy "inkább", de biztosítva van Magyarországon a sajtószabadság. A válaszadók 30 százaléka érzi veszélyben a sajtószabadságot.

A közvélemény-kutató szerint érdekes, hogy az MSZP-tábor harmada (35 százalék) sem félti a sajtó szabadságát, viszont a kormánypárt bázisának ötöde (21 százalék) inkább szkeptikus. "Igaz, utóbbiak körében nem bizonyítható, hogy az aggodalom az új médiatörvényre vezethető vissza. A belföldi és a nemzetközi kritikák tehát a magyarok többségét nem győzték meg" - írják.

A médiatörvényt heves kritikával illették külföldi lapok, majd az Európai Parlamentben is éles szavakat váltott ki képviselőkből, sőt egy mélyebb konfliktust is felszínre hozott. A kormány álláspontja szerint felülvizsgálják a törvényt azokon a pontokon, ahol szükséges. Sólyom László korábbi köztársasági elnök szerint pedig elhamarkodott bírálatok is érték a törvényt.

A médiaszabályozás elemeivel kapcsolatban a megkérdezettek 91 százaléka egyetért a közéleti műsorok kiegyensúlyozottságának elvével, 90 százaléka pedig büntetné a sajtót az emberi méltóság megsértése esetén. 85 százalékuk a törvénnyel összhangban szigorítaná a korhatárjelöléseket, 93 százalékuk pedig a megszakított műsornál hangosabb reklámokat is tiltaná. A választók körében a szinkronizálás helyett szorgalmazott feliratozás a legvitatottabb, ezzel alig minden harmadik (36 százalék) megkérdezett ért egyet - olvasható a felmérésben.

Magát a médiatörvényt a válaszadók 10 százaléka tartotta teljes mértékben jónak, 20 százalék inkább jónak, 27 százalék inkább rossznak, 12 százalék pedig teljes mértékben rossznak; 31 százalékuk nem tudott vagy nem akart véleményt mondani a jogszabályról. A Nézőpont Intézet szerint mindez alighanem a magyarok konfliktuskerülő attitűdjét tükrözi.

A közvélemény-kutatás adatfelvétele január 17-22. között, ezer ember telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán készült.

A médiatörvényről szóló összes cikkünket itt találja.