Magyar Nemzet: Egymilliárdot nyert egy cég poratkakutatásra

Vágólapra másolva!
Egymilliárd forintot nyert egy cég poratka-allergiával kapcsolatos kutatásra, annak ellenére, hogy az Egészségügyi és Tudományos Tanács lepontozta a munkát - írja a Magyar Nemzet. Budai Gyula elszámolási kormánybiztos vizsgálatot indított. A támogatási szerződést az ügyben végül nem kötötték meg, de a cég követeli a pénzt a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól.
Vágólapra másolva!

Újabb gyanús pályázat ügyében indított vizsgálatot Budai Gyula elszámolási kormánybiztos. Az eddigi adatok szerint a Genetic Immunity Kft. 2008-ban egymilliárd forintot nyert poratka-allergiával kapcsolatos kutatásra, annak ellenére, hogy az anyagot szakmailag nem támogatta az Egészségügyi és Tudományos Tanács, a szakmai bírálók lepontozták a pályázatot - értesült a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán végül mégis a rangsor támogatást jelentő harmadik helyére került fel a munka, mert az egyik tag bónuszpontokkal felértékelte azt. A támogatási szerződést végül nem kötötték meg a céggel, de a kft. továbbra is követeli a pénzt, a lap úgy tudja, hogy büntetőfeljelentéssel, közigazgatási és polgári perrel fenyegették meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalt. Budai Gyula a teljes pályázati dokumentációt bekérte az ügyben, és arra kérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a kft. új pályázatának elbírálását a vizsgálat lezárultáig függessze fel.