Orbánig érhet a dörzsölt ősfideszes és a KDNP-s államtitkár vitája

Pokorni Zoltán a parlamentben
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem látják a végkimenetelét az [origo] által megkérdezett kormánypárti politikusok annak a csatának, amely Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Pokorni Zoltán között bontakozott ki az új felsőoktatási törvény miatt. Az [origo]-nak nyilatkozók szerint Pokorni dörzsölt politikai akciókat indít, de Hoffmann egyelőre élvezi Orbán Viktor kormányfő bizalmát. Ha nem csendesednek el az államtitkár körüli viták, önbeteljesítő jóslattá válhatnak a Hoffmann távozásáról szóló hírek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő a múlt héten személyesen biztosította támogatásáról Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt - közölte az [origo]-val egy kormányzati tisztviselő. A megerősítés oka az lehetett, hogy Hoffmannt az új felsőoktatási törvény tervezete miatt a kormánypárti politikusok részéről is számos bírálat érte, a sajtóban pedig az államtitkár lehetséges menesztéséről szóló hírek jelentek meg január elején.

A KDNP-s államtitkár irányításával kidolgozott jogszabályt novemberben többször is bírálta Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke. Pokorni többek között azt kifogásolta, hogy Hoffmann előzetesen nem egyeztetett a Fidesz szakpolitikusaival, de kritizálta a javaslat diákokat hátrányosan érintő részeit is. Az Orbán-kormány megalakulása óta a koalíción belül ez volt a legjelentősebb konfliktus, amelynek résztvevői a nyilvánosság előtt is vállalták, hogy nem értenek egyet egymással.

Orbán vethet véget a nézeteltérésnek

A vita, úgy tűnt, év végére rendeződött, a múlt csütörtökön azonban a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy a december 23-i egyeztetésen a Fidesz oktatási szakpolitikusai elvetették Hoffmann tervezetét, és azt javasolták, hogy egy olyan új koncepciót kell készíteni, amely Pálinkás Józsefnek, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének a javaslatán alapul. A múlt héten pénteken pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) tartott egyeztetés után a kormányszóvivő azt közölte: a jövőben listát készítenek a felsőoktatás problémáiról, illetve rögzítik a felsőoktatás fontosabb alapelveit. Több újságcikk ezt úgy értelmezte, hogy újraírják az egész tervezetet.

Az [origo]-nak nyilatkozó kormánypárti politikusok Pokorni-Hoffmann vitaként írták le a felsőoktatási törvény körüli konfliktust, azt viszont szerintük egyelőre nem lehet látni, kettejük közül kinek a javára dől el a vita. Pokorni mellett szól, hogy dörzsöltebb politikus, mint Hoffmann - mondta az [origo]-nak nyilatkozó kormányzati forrás. A Fidesz-frakció egy sokat szereplő tagja szerint ezt bizonyítja az is, hogy a december 23-i egyeztetésről szóló hír a múlt csütörtökön úgy szivárgott ki, hogy a Fidesz és a KDNP szakbizottsága is ellenzi Hoffmann koncepcióját, a KDNP azonban kedden közleményt adott ki, amely szerint támogatják a javaslatot, és kiállnak saját politikusuk mellett.

Hoffmannt erősíti, hogy jobb a szakmai beágyazottsága, ráadásul jelenleg ő felel a területért, "ő van házon belül" - mondta a kormányzati forrás. Szerinte Hoffmann helyzete jelenleg stabilabb a kormányon belül, mint amilyennek kívülről tűnik. A negatív képet az erősítette fel, hogy a szakmai szervezetek véleményéből leginkább a kritikák jelentek meg, azok viszont már nem, hogy a koncepció nagy részét támogatják - mondta a kormányzati forrás. Az [origo]-nak nyilatkozó források szerint a vitában a végső szót Orbán mondja majd ki, a kormányfőn fog múlni, kinek az elképzelése valósul meg.

Hoffmannt "kedvelem, de nem erről van szó"

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Pokorni a Fidesz egyik meghatározó politikusa, Hoffmann pedig a KDNP parlamenti frakciójának tagja. Az [origo]-nak nyilatkozó kormánypárti politikusok szerint túlzás a vitát Fidesz és KDNP közti konfliktusnak beállítani.A Fidesz egyik oktatási szakpolitikusa szerint inkább az egyeztetés hiányát rótták fel Hoffmann államtitkárságának, amiért szerinte a szakpolitikusként ismert Dux László felsőoktatási helyettes államtikár felel. Az [origo]-nak nyilatkozó politikus a december 23-i, a képviselői irodaházban megtartott egyeztetésről - amelyen ő is részt vett - azt mondta: Pokorni azon levezető elnök, moderátor volt, így komolyabb vita nem közte és Hoffmann között folyt, más fideszes politikusok azonban határozottan bírálták az államtitkárság javaslatának több elemét.

A helyzetet árnyalja, hogy még decemberben a Fidesz egy másik parlamenti képviselője az [origo]-nak egy olyan példát tudott mondani, amikor a közös frakcióüléseken vita alakult a fideszesek és a KDNP-sek között. A képvielő szerint ez a Pokorni-Hoffmann vita volt, amikor a fideszes képviselők kiálltak Pokorni mellett. A megosztottságot jelzi, hogy a két frakció [origo]-nak nyilatkozó tagjai párthovatartozás alapján tippelték meg a Pokorni-Hoffmann csata kimenetelét. A KDNP egyik meghatározó politikusa szerint kisebb módosításokkal a jelenlegi Hoffmann-féle tervezet fogadják el. A Fidesz-frakció egy sokat szereplő politikusa szerint viszont várhatóan Pokorni elképzelései kerülnek majd előtérbe a végső javaslatban. A fideszes politikus szerint Hoffmann ennek ellenére a posztján marad, legfeljebb azért távozhat, ha nem tud azonosulni a tervezet végső szövegével.

"Többen felteszik nekem azt a kérdést, hogy szeretem vagy nem szeretem Hoffman Rózsa államtitkárt. Kedvelem, de nem erről van szó, hanem az oktatás kapcsán egymillió gyerekekről és kétmillió szülőről" - mondta Pokorni hétfőn az MTV Ma reggel című műsorban. Hoffmann a héten nem nyilatkozott az ügyben, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kedden közleményben állt ki az államtitkárt ért "igazságtalan támadások miatt". A felsőktatási törvény végleges koncepcióját hamarosan el kell készíteni, a törvény elfogadása ugyanis szerepel a kormány tavaszi törvényalkotási menetrendjében. "Ha addig nem csendesednek el az államtitkár körüli viták, akkor a Hoffmann távozásáról szóló hírek előbb-utóbb önbeteljesítő jóslattá is válhatnak" - fogalmazott a kormányzati forrás.