Ellenőriznek minden Magyarországra behozott német sertéshúst

Vágólapra másolva!
A vidékfejlesztési miniszter szerdán elrendelte a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát, az élelmiszer-vállalkozóknak minden szállítmányt két nappal korábban jelenteniük kell. A szaktárca szerint eddig nem került szennyezett tojás vagy hús hazánkba.
Vágólapra másolva!

A német dioxinbotrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertéshúskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el szerdán a Vidékfejlesztési Minisztérium. A korlátozás 2011. február 28-ig tart.

A vidékfejlesztési tárca közleménye szerint az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy Magyarországra nem került sem dioxinnal szennyezett tojás, sem dioxinnal szennyezett hús, illetve húskészítmény, ennek ellenére a miniszter - összhangban a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) állásfoglalásával - teljes körű, országos, szigorított ellenőrzést vezetett be.

A miniszteri határozat szerint minden élelmiszer-vállalkozó, aki Németországból ilyen termékeket hoz be, köteles a szállítmányt a várható érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni az illetékes hatóságnál. A cégeknek pedig saját költségen kell megvizsgáltatniuk a 2010. november 12. után beérkezett német származású termékek dioxintartalmát.

A termék csak akkor hozható forgalomba, illetve dolgozható fel - a német minta szerint elrendelt vizsgálat alapján -, ha az illetékes magyar hatóság laboratóriumi ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult.

Az év elején derült ki, hogy egy schleswig-holsteini tápkeverő üzemben hónapokon át került ipari célra szánt zsiradék az állati takarmányokba, amelyből több ezer németországi állattenyésztő telepre szállított a cég. A zsiradék dioxint is tartalmazott, amelyet később kimutattak tojásban, tojótyúkok és vágósertések szervezetében.