Gázárkedvezmény a nagycsaládosoknak

Vágólapra másolva!
A nagycsaládosoknak február 28-ig kell jelezniük, ha igénybe akarják venni a gázárkedvezményt: a háromgyermekeseknek gyerekenként 200, az ennél több gyermeknél pedig gyermekenként 300 köbméter jár évente. A támogatás januártól visszamenőleg érvényes.
Vágólapra másolva!

A három vagy annál több gyermeket nevelő családok kedvezményt kapnak a gázfogyasztásnál. Három gyermekig 200 köbméter gyermekenként évente, a negyedik gyermektől pedig 300 köbméter évente gyermekenként - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből. A kormány korábbi döntésének megfelelően évi 1200 köbméterig az ármoratórium elrendelésekor érvényes árakon adják a földgázt, efölött sávosan nő az ár. A nagycsaládosok kedvezménye az 1200 köbméter feletti fogyasztásnál érvényesíthető.

Ha a családnak saját fogyasztásmérője van, akkor természetben kapja meg a kedvezményt, ha nincs - pl. társasházak esetében -, akkor a ház számlájában érvényesített pénzbeli kedvezményként lehet igénybe venni. Erről a közös képviselő gondoskodik a szociális gázár-támogatási rendszerhez hasonlóan.

A társasházakra egyébként nem vonatkozik az 1200 köbméteres kvóta, mivel az ő fogyasztásuk ezt oly mértékben haladja meg, hogy ez a mennyiségi szabály aránytalan árnövekedéshez vezetne. A társasházaknál ezért átlagosan 4,9%-kal nő a földgáz ára.

A Magyar Államkincstár január 15-ig elküldi az igénylőlapot az érintettekhez, ezt február 28-ig kell visszaküldeni, és március végéig bírálják el. A kedvezmény januártól visszamenőleg jár, ha megítélik.