Nyílt levélben aggódnak a magyar demokráciáért az európai zöldek

Vágólapra másolva!
Rendkívüli aggodalomra ad okot az európai zöldek két képviselője szerint az, amilyen irányba Magyarországon haladnak a dolgok. Az Európai Bizottság elnökének írt nyílt levelükben több - általuk visszásnak tartott - készülő vagy már elfogadott törvényre hívják fel a figyelmet, és azt kérik: a szervezet haladéktalanul vizsgálja ki, hogy Magyarország továbbra is követi-e az alapvető demokratikus elveket.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament Zöldek/ESZSZ képviselőcsoportjának két társelnöke nyílt levélben szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy alaposan vizsgálja ki, Magyarország továbbra is követi-e azokat az alapvető értékeket, amelyekre az Európai Unió épül. Rebecca Harms és Daniel Cohn-Bendit a bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak írt nyílt levelében azt írja: a legújabb, riasztó hírek Magyarországról rendkívüli aggodalomra adnak okot.

"Azt gondoljuk, nyilvánvalóvá vált, Orbán Viktor kormányának eltökélt szándéka, hogy az országot olyan irányba mozdítsa, amely összeegyeztethetetlen azokkal az alapvető értékekkel, amelyekre az Európai Unió épül. A kormányzó többség a magyar parlamentben 2011. december 23-án egy sor olyan törvény elfogadását tervezi, amely álláspontunk szerint a demokrácia és a jogállamiság végét jelentené" - fogalmaz a két képviselő.

Levelükben megemlítik többet között a házszabály - szerintük kedvezőtlen - módosítását, az adótörvény sarkalatossá tételét, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonását lehetővé tevő módosítást. A képviselők szerint ez utóbbival megszüntetik az utolsó olyan intézmény függetlenségét, amelynek élén egyelőre nem a kormány embere áll. Cohn-Bendit és Harms szót ejt a készülő választási törvényről, amely szerintük egyértelműen a Fidesz hatalmának bebetonozását segíti. Az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítását, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárának csökkentését és az igazságszolgáltatás függetlenségét is megemlítik a levélben.

"Az elmúlt hónapokban a magyar kormánypártok több súlyos lépést tettek a demokrácia ellen. Többször is megsértették a jogállamiság elvét, és alapvető szabadságjogokat korlátoztak, ideértve a szólásszabadságot és a sajtószabadságot (.....) Az új médiatörvénnyel az egész magántulajdonú és állami médiát szigorú állami felügyelet alá helyezik, és az illetékes hatóság élére a saját emberüket nevezték ki, aminek nyomán politikailag motivált elbocsátások és egymást követő botrányok történtek, ahol az állami média egyértelműen hamisan mutatta be a tényeket. Az új alkotmány kierőszakolásával, amelyet a parlament mindössze öt hétig tárgyalhatott, az ország berendezkedését a saját világképüknek megfelelően alakították át, miközben minimális társadalmi egyeztetésre sem volt lehetőség" - olvasható a nyílt levélben.

José Manuel Barroso hétfőn a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására szólította fel a magyar kormányt.

Az Európai Parlament Magyar Néppárti képviselőcsoportja válaszlevélben utasította vissza Daniel Cohn-Bendit által megfogalmazott, a szerintük hamis tényeken alapuló és Magyarország lejáratására irányuló vádakat. "Az Európai Parlament zöld frakciójának vezetője az elmúlt időszakban számos alkalommal igyekezett pártpolitikai érdekektől vezérelve lejáratni Magyarországot és a Fidesz-KDNP kormányt. Emlékezetesek a szélsőbaloldali radikális nézeteket valló politikusnak a magyar soros elnökség alatt több esetben tett kirohanásai, nemzet és egyházellenes kijelentései" - olvasható a néppárti frakció reagálásában.

A képviselők szerint az új választójogi törvény - Cohn-Bendit állításaival ellentétben - felszámolja a választókerületek közötti korábbi súlyos aránytalanságokat, és nem igaz, hogy a Magyar Nemzeti Bank és Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásának alkotmányos lehetőségének megteremtése csorbítaná a jegybank szuverenitását. Épp ellenkezőleg: egy esetleges egységes szervezetrendszer, összhangban az európai uniós trendekkel, a pénzügyi ellenőrzési rendszert erősítené és tenné hatékonyabbá - írják keddi levelükben.