Mindent rendben talált a főigazgató az Uzsokiban

Vágólapra másolva!
Összesen 58 digitális kórlap kézzel írt, fontos kiegészítő része tűnt el az Uzsoki utcai kórház főigazgatója szerint. A kórház egyik osztályának állítólagos morfintúladagolási esetei miatt a BRFK nyomoz. Golub Iván főigazgató szerint az ügyet "kirobbantó" korábbi cikk írója is a kórlapok eltűnésének időszakában dolgozott az intézményben, mielőtt kirúgták. A főigazgató a cikk nyomán belső vizsgálatot rendelt el, de mindent rendben talált.
Vágólapra másolva!

A fővárosi Uzsoki utcai kórházból 46 digitális kórlap kiegészítő, kézzel írott fontos részei tűntek el a 2005-2007 időszakból - mondta Golub Iván, az intézmény főigazgatója szombaton a budapesti sajtótájékoztatóján. A rendőrség az Uzsoki kórház egyik osztályának 2005 és 2007 közötti állítólagos morfintúladagolási esetei miatt indított nyomozást.

Az intézmény főigazgatója szerint ebből a három évből összesen 46, majd 2008-ból 12 dokumentáció hiányzik. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ügyet "kirobbantó" korábbi cikk írója ugyan 2007-ig dolgozott a kórházban, de még 2008-ban is megfordult az intézményben. Golub Iván kiemelte, a digitális kórlapok azon kiegészítő, kézzel írott részei tűntek el, amelyeken például az szerepel, hogy ki kinek az utasítására, milyen dózisban, milyen készítményt alkalmazott.

A főigazgató elmondta, a kórházban november 19-én mintegy tíz órán keresztül tartottak házkutatást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai ismeretlen tettes ellen több emberen elkövetett emberölés gyanúja miatt. Ekkor szembesültek azzal, hogy az említett dokumentációk hiányosak, ezért lopás miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a rendőrségen.

A belső vizsgálat mindent rendben talált

Golub Iván szerint az intézmény rágalmazóját bosszú és sértettség vezette, célja vélhetően a szándékos károkozás, illetve a rosszhír keltése volt, vagy az illető "nem beszámítható". A főigazgató az ügy hátteréül szolgáló cikk írójáról, Márkus Attiláról azt mondta, 2005 februárjától 2007 márciusáig dolgozott a kórházban, általános orvosi diplomája volt, orvosi szakvizsgája nem, tehát önállóan nem is láthatott el beteget. Szakmai fejlődésével az osztályvezető főorvos nem volt teljesen elégedett, részben emiatt is 2007-ben, egy jelentős létszámleépítés idején úgy döntöttek, megválnak tőle.

Golub Iván szerint már a cikk megjelenésekkor, árprilisban azonnali belső vizsgálatot rendelt el az intézményben, de mindent rendben talált. Azt is hozzátette, nem tud kezeskedni azért, hogy valaki valamilyen feladatkörben ne hibázott volna, de "gyalázkodni, szennyezni, gyilkosozni, és halálgyárazni" nem tisztességes dolog.

A sajtótájékoztatón Magyar György, a kórház jogi képviselője azt mondta, hogy Márkus Attila cikkében "nincsenek olyan tényeken alapuló állítások, amelyek megvalósíthatnának bármilyen büntetőjogi tényállást". Azt is hozzátette, a dokumentumok "meglétének, vagy meg nem létének" a bizonyítás részévé kell válnia, és ki kell deríteni, hogy kinek állt érdekében ezen dokumentumok eltüntetése.

Elsőként a Magyar Hírlap számolt be arról, hogy a BRFK morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik. Ehhez nagyon hasonló eseteket ír le Szándékos morfintúladagolás Magyarországon című, néhány hónapja az Aszklepion című szaklapban megjelent cikkében egy orvos, Márkus Attila is. Állítása szerint egy pontosan meg nem nevezett magyar kórházban a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfinadag négy-ötszörösével érték el, hogy a gyógyíthatatlan daganatos betegek kómába essenek, és néhány napon belül meghaljanak. Az Uzsoki kórházban zajló nyomozásról írt cikkeinket itt olvashatja.