Következményekről még nem szól Barroso válaszlevele Orbánnak

José manuel Barroso, újabb levél Orbán Viktornak
Vágólapra másolva!
Válaszlevelet írt pénteken Orbán Viktor kormányfőnek José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, miután Orbán visszautasította, hogy Barroso kérésére visszavonjanak két törvényjavaslatott. Az Európai Bizottság szóvivője szerint Barroso a levélben konstruktív hozzáállást sürget, és jelzi, hogy nekik nem érdekük a helyzet eldurvulása.
Vágólapra másolva!

Válaszolt Orbán Viktor Brüsszelbe küldött levelére José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke - közölte pénteken Joe Hennon, a bizottság ügyeletes szóvivője az MTI-vel. Orbán azután írt Barrosónak, hogy a bizottság elnöke december közepén levélben kérte a magyar kormányfőt két törvényjavaslat visszavonására. Orbán december 22-én azt mondta, hogy válaszában elutasította Barroso kérését.

Az Orbán elutasító levelére írt brüsszeli válaszlevél elküldését Joe Hennon az [origo]-nak is megerősítette. A szóvivő azt mondta, hogy a levél tartalmáról egyelőre nem árulhat el részleteket, de kérdésünkre közölte, hogy a levélben nincsen szó az elutasítás miatti esetleges következményekről. A szóvivő szerint a levéllel Barroso azt jelezte Orbánnak, hogy az Európai Bizottság szeretné elkerülni a helyzet eszkalálódását, és úgy gondolja, ideje konstruktívan viszonyulni a felvetett kérdéshez.

Folytatódik a "mélyreható elemzés"

Hennon szerint a levéllel a bizottság jelezte, hogy továbbra is figyelemmel kísérik az eseményeket, és hogy ők konstruktívan akarnak viszonyulni a felvetett problémákhoz. A levelet a szóvivő szerint "ezen a ponton" a bizottság nem kívánja nyilvánosságra hozni, de ha a magyar kormány közzé akarja tenni, akkor arra megvan a lehetősége. Hozzátette: az Európai Bizottságban a különböző uniós aggályok miatt továbbra is folyik a magyar féltől kapott válaszok "mélyreható elemzése".

A magyar parlament közben éppen péntek délben fogadta el az egyik Barroso által kritizált törvényt. Az új jegybanktörvényt a kormánypárti képviselők mellett a jobbikos képviselők is megszavazták. Ez azt jelenti, hogy a külföldi kifogások ellenére új tagokkal töltik fel a kamatokról döntő Monetáris Tanácsot és új alelnököt neveznek ki Simor András MNB-elnök mellé. Megszavazták emellett azt is, hogy lehetővé válik az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonása, amelyet szintén számos nemzetközi kritika ért.

"Erőteljes tanács" Barrosótól

Az [origo] számolt be róla elsőként, hogy az Európai Bizottság elnöke karácsony előtt személyes hangvételű levélben szólította fel a a magyar kormányfőt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására. "Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - írta José Manuel Barroso.

Orbán Viktor a Hír Tv-nek adott interjúban később azt mondta: elutasító választ küldött az Erópai Bizottság elnökének. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a Barrosónak írt válaszlevelében "csupa jó hírt közölt" az EB elnökével: például, hogy a Bankszövetséggel kötött megállapodás megsegíti a devizahiteleseket, a parlament pedig elfogadta a 2012-es költségvetést, amely "kiváló", és "az egyik legjobb Európában".