Az Alkotmánybíróság söpörte le Lázár János szégyenlistáját

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság azokat a hódmezővásárhelyi rendeleteket, amelyek alapján a város szégyenlistát tett közzé a szerinte segélyekkel visszaélő lakosokról. A listát már korábban megtámadta az adatvédelmi biztos, de Lázár János önkormányzata az ombudsman határozatára nem törölte azt, inkább bírósághoz fordult.
Vágólapra másolva!

Határozatban mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy alkotmányellenesek azok a hódmezővásárhelyi rendeletek, amelyek alapján a város feketelistát tett közzé a segélyezet városlakókról. A Lázár János fideszes polgármester által kitalált listán azokat a lakosokat sorolták fel, akik az önkormányzat szerint visszaéltek a helyi szociális juttatásokkal, magukat rászorulónak tüntették fel, ám a juttatásokat később nem vették át. Jóri András ombudsman már korábban elrendelte a személyes adatokat tartalmazó lista törlését, de az önkormányzat a döntést bíróságon támadta meg.

A vita előbb a Fővárosi Bíróságra került, amely az ombudsmannak adott igazat, most pedig az Alkotmánybíróság is hasonló döntést hozott. Jóri András közleménye szerint ezzel "végleg pont került a hódmezővásárhelyi szégyenlista-ügy végére".

Az Ab azokat a hódmezővásárhelyi önkormányzati rendeleteket nyilvánította alkotmányellenesnek, amelyek a lista közzétételét lehetővé tették - írta közleményében Jóri. "Mivel a lista közzétételének nincs jogalapja, az adatokat törölni kell" - tette hozzá az ombudsman.

A kifogásolt listát 2010 júliusában hozta nyilvánosságra az önkormányzat. A listán többek között olyan segélyezett emberek szerepeltek, akik nem voltak hajlandók elvállalni a felkínált közmunkát, vagy nem vették át a nekik megítélt ingyenebédet. A lista Lázár János polgármesternek, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjének az ötlete volt, és azon kezdetben közel 300 név szerepelt születési idejével és pontos lakcímével együtt.