Gyanús ingatlanügyek miatt nézne a Volánbusz körmére Budai Gyula

Vágólapra másolva!
Gyanúsnak tartja a Volánbusz ingatlaneladásait Budai Gyula, aki egy parlamenti bizottságot, egy minisztériumot és az adóhivatalt is ráállítaná a cég ellenőrzésére. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint a Volánbusz titokzatos offshore cégekkel kötött "valószínűtlen" bérleti szerződéseket 2008 előtt eladott ingatlanaira.
Vágólapra másolva!

Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Volánbusz Zrt. 2005 és 2008 közötti ingatlanértékesítéseinek ügyében. A kormánybiztos vasárnap közölte, hogy a társaság az adott időszakban csaknem 5,5 milliárd forint értékű, az állam által rábízott tulajdontól vált meg, aminek a jogszerűsége szerinte megkérdőjelezhető.

Budai szerint a Volánbusz az ingatlanok eladása után több esetben azonnal elkezdte bérelni azokat a vevőtől. A kormánybiztos szerint az ingatlanokat nagyjából valós értéken adták el, de most olyan cégektől bérelik vissza azokat, ahol "a tulajdonosi háttér feltehetően a Volánbusz vezetőiből kerülhetett ki". A politikus azt mondta, hogy a nyolc ügyletben összesen 12 különböző nemzetiségű offshore cég vett részt, és mind a mai napig nem tudni, kik állnak a cégek mögött, kiktől bérli vissza a Volánbusz Zrt. az ingatlanokat.

Budai Gyula "eléggé valószínűtlennek" nevezte a havi ezer forint plusz áfa "jelképes bérleti díjat", amely több ingatlan esetében fennáll. Bírálta a fóti műszaki telephely szerződését is, ahol állítása szerint a Volánbusz egy saját tulajdonában lévő területen egy offshore céget bízott meg a telephely létrehozásával, amelytől havi 23 millió forintért bérli a létesítményt. Ez a konstrukció Budai szerint 20 év alatt teljesen gazdaságtalanná válik.

A kormánybiztos a nemzeti fejlesztési tárcához fordul a bérleti szerződések felülvizsgálata érdekében, valamint megkeresi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy kiderítse, érte-e kár az államot kieső adóbevételek miatt. Budai szerint az érintett ingatlanaik értékesítésében döntési jogosultsága az ÁPV Rt. igazgatóságának volt.