Vágólapra másolva!
Negatív hangulat uralkodik a Cseppkő utcai gyermekotthonban, a gyerekek bizalmatlanok gyámjaikkal szemben, utóbbiak gyakran ingerültek, kommunikációjuk indulatos - állapították meg a gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársai. A vizsgálatot az intézményben Szabó Máté ombudsman rendelte el, miután bejelentés érkezett arról, hogy az otthonban élő gyerekekkel szemben verbális agressziót alkalmaz az egyik nevelő.
Vágólapra másolva!

A pedagógiai eszközök következetlen alkalmazása, a tájékoztatás hiánya szembenáll a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő jogával, a jogbiztonság követelményét pedig sérti, ha a gyermekotthonban az ombudsman által vizsgálatra felkért szakembereket indokolatlanul hosszú ideig várakoztatják, a gyermekekkel való találkozást ellehetetlenítik - állapította meg a Cseppkő utcai gyermekotthonban tartott újabb vizsgálatában az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté ombudsmant arról tájékoztatta egy bejelentő, hogy a Cseppkő Gyermekotthon egyik otthonegységében a vezető bevett nevelési módszere a verbális agresszió. A gyermekotthonban az elmúlt időszakban több rendkívüli esemény (haláleset, verbális és fizikai agresszió) történt, és felmerült a szexuális bántalmazás gyanúja is.

A vizsgálatot végző szakemberek bizalmatlanságot, gyanakvást tapasztaltak, és az is előfordult, hogy hosszasan várakoztatták őket, vagy nem tették lehetővé a gyermekekkel való találkozást. A gyermekvédelmi szakszolgálat véleménye szerint a gyermekotthonban negatív hangulat uralkodik: az otthonban élők nem képesek megkapaszkodni, kötődéseik gyengék, jelenlegi gyámjukkal szemben kevés a bizalmuk. A gyám gyakran ingerült, kommunikációja indulatos, nevelési módszerére a fegyelmezés, a rendreutasítás a jellemző.

Az ügyben az otthon igazgatója is vizsgálatot rendelt el, azonban nem talált bizonyítékot a gyermekekkel szembeni durva verbális vagy más agresszióra. Az ombudsman felkérésére vizsgálódó gyermekjogi képviselő véleménye szerint sem valószínűsíthető az otthonegység vezetőjének gyermeki jogokat sértő magatartása.

Szabó Máté a gyermekotthonban korábban is folytatott már vizsgálatot, jelentésében a gyermekekkel szembeni durva verbális agresszió, valamint a fizikai bántalmazás gyanújára tekintettel a gyermeki jogok, továbbá az emberi méltósághoz fűződő jog sérelmét állapította meg.