Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

"Türelmetlenek, de hősiesek" az egyiptomi baleset sérültjei

Vágólapra másolva!
Egy napon belül az összes magyar sérültet hazaszállíthatják az egyiptomi Hurghada kórházából, a Kairóban ápolt súlyos sérültek állapotáról azonban nincs hír - tudta meg az [origo] a segítségnyújtást koordináló szakembertől. A Europe Assistance helyszínen tartózkodó munkatársa szerint a sérültek türelmetlenül várják a hazatérést, a kiutazott hozzátartozók pedig nagyon fegyelmezettek, bár arcukon "látszik a meggyötörtség".
Vágólapra másolva!

Egy napon belül elvileg minden sérült hazaszállítható az egyiptomi Hurghada kórházából - közölte az [origo]-val az egyiptomi buszbaleset utáni segítségnyújtást koordináló szervezet kint tartózkodó munkatársa. Nagy Ferencet, a Europe Assistance Magyarország operatív vezetőjét a hurghadai Nile kórházban értük el telefonon; a szakember szerint a kórházban ápolt 19 sérültből kedd estére már csak néhány marad Egyiptomban.

Nagy Ferenc végiglátogatta az intézményben ápolt betegeket, akik közül egy sincs olyan súlyos állapotban, hogy ne lehetne vele beszélni. A sérültek az operatív vezető szerint leginkább abban kértek segítséget, hogy minél hamarabb hazajussanak. "Picit türelmetlenek, de hősiesen viselik a megpróbáltatásokat" - mondta az [origo]-nak.

"A Nile kórház egy korrekt, jól felszerelt magánintézmény, amely európai mércével is megállja a helyét" - mondta a szakember, aki szerint a sérülteket kifejezetten kellemes környezetben helyezték el. A megfelelő körülmények miatt a kiutazó magyar orvosoknak szakmai feladatuk nem is volt, viszont rengeteget segítettek a szervezésben - tette hozzá.

Mindenki szállítható

Kedd reggel a Nile kórházban és más egyiptomi kórházakban ápolt sérültek közül egy 8 fős csoport, nem sokkal dél után pedig további 6 személy indult el Magyarországra: Nagy Ferenc az [origo]-nak délben azt mondta, hogy a 6 fős csoport a mentőrepülőnél van már, és hamarosan felszáll. A férfi szerint kedden még két további sérült is hazamegy, de a Nile kórházban "már egy olyan beteg sincs, akit egy napon belül ne lehetne hazaszállítani".

A Europe Assistance kora délutáni közleménye szerint 25 fős speciális mentőrepülőgépet küldött Innsbruckból Egyiptomba a sérültekért. A gyors segítségnek köszönhetően a speciális repülővel kedden hat könnyű sérültet és két fekvő beteget, illetve egy normál repülőgéppel 8 további sérültet hoznak haza - írják. Az Uniqa és a QBE Atlasz Biztosító közleménye szerint kedden és szerdán hozzák Magyarországra a hurghadai baleset sérültjeit különgépekkel. A reggel útnak indított 8 könnyű sérült az [origo] reptéren tartózkodó munkatársa szerint fél kettő előtt nem sokkal szállt le Budapesten, a Liszt Ferenc repülőtér D-portájánál. Az utasokhoz senkit nem engedtek közel, a reptérről mentőautók vitték el őket (az első sérültek hazaérkezéséről itt olvashat bővebben).

A hurghadai buszbaleset négy legsúlyosabb sérültjét Kairóban ápolják, róluk Nagy Ferencnek nem volt közvetlen információja. A Kairóban ápolt sérültekről szerinte csak pletykák terjednek, de azokat nem akarta elismételni. Hozzátette: ha Hurghadában végeztek, a kiutazott magyar orvosok Kairóba utaznak az ottani sérültek segítségére.

"Látszik a meggyötörtség"

Nagy Ferenc szerint a Nile kórházban a Külügyminisztérium képviselője és az egyiptomi magyar konzul is folyamatosan intézi az ügyeket, és együtt szervezik a sérültek hazautazását. Az utazás a kórházon már nem múlik, a biztosítók azonban jelenleg még a költségek rendezésén dolgoznak. Nagy szerint van néhány utas, akinek nem volt biztosítása, és az ő helyzetüket még tisztázni kell: az operatív vezető szerint az is felmerült, hogy a magyar állam átvállalná az ő ellátásuk költségeit.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Ennyi maradt a magyarok buszából. További képekért kattintson a fotóra!

A kórházba Magyarországról hozzátartozók is kiutaztak: Nagy kettővel találkozott, de nem zárta ki, hogy többen is jöttek. "Mindenki nagyon fegyelmezetten érkezik, de a meggyötörtség és a trauma látszik az arcokon" - mondta.

"Összetartó csapat"

A Nile kórházba a kiutazó magyar szakértői csoporttal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezető pszichológusa, Kovács Péter tűzoltó alezredes is megérkezett, aki segíteni próbál a történtek feldolgozásában. Kovács a helyszínen az MTI tudósítójának azt mondta, hogy trauma utáni sokk jellemzi a sérültek és a hozzátartozók lelkiállapotát. A pszichológus több súlyos sérülttel is beszélt: volt közöttük olyan is, aki semmire sem emlékszik a balesetből. Kovács szerint jellemző a sérültekre, hogy a krízis első, úgynevezett tagadási fázisában vannak, de tapasztalatai szerint valamennyien tudatában vannak annak, mi történt velük.

"Nehéz kimondani, de vannak olyanok, akik hozzátartozójukat elvesztették, és mégis szerencsésnek érzik magukat, mert nem annyi hozzátartozójukat vesztették el, mint mások" - mondta a pszichológus. Szerinte szerencse a szerencsétlenségben, hogy a balesetet szenvedett társaság összetartó csapat, akik bejárnak egymáshoz a kórtermekbe, és ezzel nagy lelki segítséget nyújtanak egymásnak.

Idő kell a feldolgozáshoz

Kovács Péter szerint hosszú folyamat vár a sérültekre, az első négy-hat hét lesz a legnehezebb, de évek telhetnek el, mire feldolgozzák a tragédiát. Azonban még később is, események, évfordulók felidézhetik bennük a balesetet. Mint mondta, dolgoznak a sérültek és a hozzátartozók utógondozásának megoldásán is.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Kovács Péter a helyszínen nyilatkozik

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Egyiptomba kedden érkezett szakértői közben megkezdték a hurghadai buszbaleset halottainak azonosítását - tájékoztatta az MTI-t Kveck Péter kairói nagykövet. Kveck szerint ez a munka 1-2 napon belül befejeződhet, azt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani. Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke közölte: ha az egyiptomi hatóságoktól megérkezik az értesítés arról, hogy a hurghadai baleset halálos áldozatainak azonosítása befejeződött, a Magyar Honvédség gépei három órán belül felszállhatnak, hogy értük menjenek.

A vasárnapi egyiptomi buszbalesetben 11-en vesztették életüket, 29-en sérültek meg. A magyarokat szállító autóbusz az ismert egyiptomi üdülőhelyről, Hurghadáról a reptérre tartott, amikor eddig ismeretlen okokból felborult. A négy legsúlyosabb sérültet - köztük egy 13 éves gyermeket - repülőgéppel Kairóba szállították.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről