Tárki: A Jobbik megelőzte az MSZP-t

Vágólapra másolva!
A Tárki Társadalomkutatási Intézet kutatásai történetében a Jobbik most először megelőzte az MSZP-t. A 2011. novemberi pártpreferencia-kutatás adatai szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága folyamatosan csökken, de még mindig vezet a többi párt előtt.
Vágólapra másolva!

A felnőtt lakosság körében továbbra is számottevő mértékben vezet a Fidesz-KDNP a többi párt előtt azzal együtt is, hogy az elmúlt egy évben folyamatosan csökken a támogatottsága - derül ki a Tárki novemberi felméréséből. A legfrissebb kutatás szerint azonban a Jobbik elmúlt egyévi folyamatos erősödése és az MSZP stagnálása azt eredményezte, hogy a Jobbik a Tárki kutatásai történetében most először megelőzte a szocialista pártot, és így a második legerősebb támogatottságú párttá vált. A nemrégiben megalakult Demokratikus Koalíció a teljes népesség 2 százalékát, a pártválasztóknak pedig 4 százalékát szólította meg sikeresen.

Az elmúlt egy hónapban lényegében nem változott a Fidesz-KDNP és az MSZP támogatottsága - áll a Tárki közleményében. A kormánypártok szimpatizánsainak aránya a teljes felnőtt lakosság körében októberben és novemberben egyaránt 23 százalékot tett ki, míg a szocialista párt támogatottsága októberben 11, novemberben pedig 10 százalék volt. Eközben a bizonytalanok és a nem válaszolók aránya is alig változott: októberben a kérdezettek 50, novemberben pedig 48 százaléka tartozott ide, azaz továbbra is a választók fele bizonytalan vagy nem árulja el pártválasztását.

A pártválasztók körében a kormánypártok és a szocialisták támogatottsága terén nem történt lényegi változás az előző egy hónapban: a Fidesz-KDNP októberi 46 százalékos támogatottsága 44 százalékra, az MSZP előző havi 22 százalékos részesedése novemberre 20 százalékra változott.

A másik két parlamenti párt közül a Jobbik - folyamatos növekedése hatására - az elmúlt egy évben megduplázta szavazói arányát, így a teljes népességben novemberre 11 százaléknyian, a pártválasztók körében pedig 22 százaléknyian szavaznának a pártra, ami mindkét esetben halvány, 1-2 százalékpontos növekedés az előző havi támogatottsághoz képest. Eközben az LMP szavazóinak aránya a teljes népességen belül 5-ről 4 százalékra, a pártválasztók között pedig 10-ről 7 százalékra változott.