"A jó idők visszajönnek" - könnyes bányanyitás Farkaslyukon

Farkaslyuk bányanyitás
Vágólapra másolva!
Húsz éve bezárt bányát nyitottak meg jelképesen az Ózd melletti Farkaslyukban pénteken. A jó idők visszatértét reméli a kitermelés pár éven belül várható újraindításától az elérzékenyült izlandi konzul, a bizakodó helyiek és a trombitákat a nyirkos hidegben is rendületlenül fúvó bányászzenekar. Fél csille, egy apró bányaomlás és töltött káposzta. Helyszíni riport.
Vágólapra másolva!

"Hál' istennek, a jó idők visszajönnek" - kommentálták a Gyürky tárna melletti, gaztól és cserjéktől láthatóan frissen megtisztított partfalra felkapaszkodott bámészkodók, ahogy a 21 éve bezárt farkaslyuki bánya bejárata elé húzott fal tégláit bontotta élénk kopácsolással négy szürke ruhás, gumicsizmás, bányászsisakos férfi. "Most az életben először látlak dolgozni" - viccelődtek velük a nyirkos, csípős novemberi hidegben.

A pénteki ünnepélyes, jelképes bányanyitáson megjelentek többsége sokat vár a kezdeményezéstől. A várhatóan új munkalehetőséget jelentő indulás olyan térségben történik, ahol az országos átlagnál közel kétszer nagyobb a munkanélküliségi arány.

Farkaslyukon, ahol 1990-ben zárták be a barnakőszén-bányát, az Ózdi Bányászati Zrt. tervezi, hogy újraindítja a termelést. A cég november elején kapta meg az engedélyt a táró újranyitására. A mélyben legalább 12 millió tonnányi szenet sejtenek, ennek kitermeléséhez körülbelül ezer új munkahely teremtésével számolnak a következő években. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Egy apró omlás

A falat bontó négy férfi - hárman a helyi önkormányzat közmunkásai, egyikük önkéntes - komótosan kopogtatta a téglákat, talicskát hoztak, abban tolták el a törmeléket, miközben az érdeklődők - túlnyomórészt korábbi bányászok, illetve családtagjaik, összesen körülbelül 400 ember -, egészen a bejáratig nyomultak, hogy láthassák, hogyan nyílik meg a bánya. A reményteljes hangulatot csak egy apró közjáték árnyékolta be: amikor a körülbelül fejmagasságban megbontott fal felső része - az azt tartó téglasorok kiütése után -, egyszerűen leomlott.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

"Vigyázz, hé!" - ugrottak el a lezuhanó három-négy téglasor elől a kopácsolók, de nem sérült meg senki. Egy szövetkabátja alatt atillát viselő testesebb körszakállas férfi azonban rögtön intézkedni kezdett, hogy a bámészkodókat tereljék hátrébb, és több fiatal nézelődőt leparancsolt a tárna melletti partfalról.

Meghatódott az izlandi konzul

Eddigre már az alkalomra meghívott bányászzenekar is abbahagyta zenélést, és a bányanyitás is túl volt a hivatalos csúcspontján, amikor a tárnától balra kifeszített, nemzetiszín drapéria előtt felállított emelvényen Utassy Ferenc, az Izlandi Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulja mondott beszédet. A könnyeit férfiasan elfojtó, világjáró turisztikai szakember érzelmes beszédben magyarázta el, hogy miért mondta le minden aznapi programját, és hogy mit keres Izland képviselőjeként egy bányanyitáson: tavaly elhunyt apjára emlékezett, aki itt volt bányász 35 éven át. "Na, ez mondott jó beszédet, nem a többiek" - jegyezte meg valaki a tapsoló tömegben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Pedig a többi beszédben sem volt hiány nagy szavakból. Utassy előtt Gábor Dezső helyi polgármester Walt Disney-t idézve arról beszélt, hogy "ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni", és "életünk sorsfordító napját" is emlegette. Riz Gábor fideszes parlamenti képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke beszélt a helyiek egészen eddig föld alá temetett álmainak kiszabadításáról, illetve Molnár György, az Ózdi Bányászati Zrt. vezérigazgatója jelezte, úgy látja, van esély arra, hogy túlszárnyalják a munkahely-teremtésben kitűzött terveket. A tárnát fel is szentelték. Fürjes Pál, a közeli Ózd polgármestere kissé zavartan topogott, amikor a pap az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében keresztet vetett a tárna bejárata felé - a polgármester pont közöttük állt, és úgy tűnt, mintha a pap őt áldotta volna meg.

"100-110 ezret is megkereshetnék"

A nézelődők eközben az újrainduló bányászatban rejlő lehetőségeket mérlegelték, találgatták, mire számíthatnak majd a rekonstrukciós és kutatási munkálatok után. Többek szerint is itt bányászták a környéken a legjobb minőségű barnaszenet, és jelentős mennyiségek rejlenek még a föld alatt. Egy idős nő, akinek a férje ugyancsak bányász volt, azt reméli, a bányanyitással olcsóbban juthatnak majd szénhez, és azt mesélte, hogy tavaly még fűtöttek a bányából származó, húsz éve félretett szénnel.

"Ezernyolcszáz méternyi vágat van kifalazva, ez volt a legbiztonságosabb bánya" - jegyezte meg egy korábbi bányász, mások azonban figyelmeztettek, "nem, mindegy, hogy mennyi víz van benne". Van, aki a várható tisztes fizetés mértékét kalkulálja, aprólékosan számolgatva, mennyi pluszpénzt jelenthet majd az éjszakai, hétvégi műszak bevállalása. "Most 28 ezer forintért dolgozom, mikor a bányában 100-110 ezret is megkereshetnék" - álmodozott egyikük.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Az [origo] által megkérdezettek mind elérzékenyülve beszéltek az eseményről. "Szívre ható" - mondta az egyik férfi, aki azt állította magáról (és ezt többen megerősítették), hogy háromszor született újjá a bányában, vagyis háromszor temette be a leomló homok. Kaló Oszkár hetvenéves egykori aknász, aki az utolsó műszakok egyikét vezette a bezárás előtt, csak annyit mondott, jó érzés a bánya újranyitását látnia, majd párás szemekkel sietve távozott.

Az igazi nyitás még messze van

Pedig a valódi bányanyitás még messze van. A négy szürke ruhás munkás - akik lebontották a tárót takaró vöröstégla díszfalat, leszerelték róla az emléktáblát, illetve a két egymást keresztező kalapácsos bányászjelképet - még nem nyitott alagutat a föld gyomra felé, csak egy újabb, szürke falat tárt fel. Idomkövek - mondta egyikük az előbukkanó tömör betonkockákból rakott második falra, amely mögött még egy faajtó, amögött pedig homoktömedékelés található. Ezek kibontása majd csak hétfőn kezdődik, és a utána is legalább egy évbe telik, mire megindulhat a termelés.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A munka végeztével a négy férfi magára hagyta a bejáratot és az azt díszítő félbevágott csillét. "Visszük a méhbe" - viccelődtek többen az eddigre jelentősen megcsappant számú nézelődő közül. A falbontók csatlakoztak a helyi iskola tornatermében tartott ünnepi fogadáshoz, ahol pezsgővel, hidegtállal, töltött káposztával, rétessel kínálták őket és a többi meghívottat a zenés műsor és az ózdi polgármester köszöntője után.

Estefelé a tárna bejárata teljesen elnéptelenedett. Csak egy-két ember igyekezett fázósan a bánya egykori fürdőjének kitört ablakú, elhagyatott épületei mellett futó úton a közeli domboldalon álló, kéményükből sűrű fehér szénfüstöt köpő bányászlakások felé.