Sértett emberek rágalmazzák a kórházat az Uzsoki vezetése szerint

Vágólapra másolva!
"Értetlenül és megdöbbenéssel" szembesült a fővárosi Uzsoki Kórház vezetése a gyanús halálesetek miatt indult rendőrségi nyomozással. Az intézmény főigazgatója [origo]-hoz eljuttatott közleményében azt írja, a kórház támogatja a vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

"Valótlan és hiteltelen feltételezéseken, és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándékot" sejt a gyanús halálesetek miatt indított vizsgálat mögött a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházának vezetése, ugyanakkor támogatja a bűnüldöző szervek vizsgálatát - derül ki az intézmény főigazgatójának az [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

Golub Iván főigazgató azt írja, a kórház munkatársai és vezetése "értetlenül és megdöbbenéssel szembesült" az intézmény "gyógyító tevékenységét és szakmai tekintélyét súlyosan sértő eseményekkel és sajtómegnyilvánulásokkal", és nem azonosul a szakmai szabályokat, illetve törvényeket bizonyítottan nem tisztelő munkatársakkal. Hangsúlyozta, hogy a gyanúsítások tisztázása után minden lehetséges jogi lépést megtesznek a kórház egyes munkatársait ért sérelmek mielőbbi megszüntetésére.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság keddi közleménye szerint ismeretlen tettessel szemben indult nyomozás emberölés gyanúja miatt a fővárosi Uzsoki Kórházban, a nyomozás során azonban gyanúsítás eddig még nem történt.

Az MTI úgy tudja, hogy az eddigi vizsgálatok szerint csaknem hetven végstádiumban lévő rákos beteg esetében merült fel a gyanú, hogy a beteg halálát morfintúladagolás okozta.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a távirati irodának úgy nyilatkozott: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. Hozzátette: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek. Hozzátette: az orvosi kamara jelenleg érvényes, valamint a jövő januártól hatályos etikai kódexe szerint a szabálytalan gyógyszerhasználat, mint szakmai szabályszegés etikai vétségnek minősül, az eutanázia pedig tiltott.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint, ha az Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága a rendőrségi vizsgálat lezárultáig az ügyben nem kíván nyilatkozni.