A Nézőpont szerint a Jobbik a második legnépszerűbb párt

Vona Gábor pártelnök beszédet mond a Jobbik nyolcadik országos kongresszusán, a Budapesti Kongresszusi Központban
Vágólapra másolva!
Az aktív szavazók 58 százaléka támogatja a kormányzó pártszövetséget, és miközben az MSZP (13 százalék) és Gyurcsány Ferenc új pártja (3 százalék) együttesen nem érik el a szocialisták októberi 24 százalékos támogatottságát, a Jobbik 19 százalékkal a második legnépszerűbb párttá nőtte ki magát - olvasható a Nézőpont Intézet kutatásában.
Vágólapra másolva!

A második legnépszerűbb párttá vált a Jobbik, miután a Demokratikus Koalíció kivált az MSZP-ből. Így a szocialisták elvesztették a támogatóik egy részét, ők azonban nem csatlakoztak teljes számban a Gyurcsány-féle párthoz - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

Egy most vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP a szavazatok 58 százalékát szerezhetné, a Jobbik pedig 19 százalékot - állította a Nézőpont Intézet a november 7-10. között végzett reprezentatív felmérése alapján.

Az MSZP az októberben mért 17 százalék után novemberben már csak 10 százalékot kapna a Nézőpont szerint, és csupán 2 százalékot a Demokratikus Koalíció. A politikakutató intézet szerint sikerként könyvelheti el Gyurcsány Ferenc pártja, hogy rögtön a megalakulása után mérhető volt, egy korábbi felmérése alapján azonban azt állította, hogy több szimpatizáns volt várható, mert októberben még a szocialisták 51 százaléka bízott Gyurcsányban.

A Nézőpont szerint valószínűsíthető, hogy a szavazók egy része még kivár, erre utal, hogy az aktív szavazók között az MSZP támogatottsága 24 százalékról 13 százalékra csökkent, Gyurcsány pártja azonban csak 3 százalékot vonzott magához.

Az LMP az összes megkérdezett 3, egy most vasárnap tartott választásra elmenni hajlandó szavazók között pedig 5 százalék támogatottságát bírhatja.