Romagyilkosság: jegyzőkönyv-hamisítás miatt tett feljelentést az egyik vádlott

Vágólapra másolva!
Feljelentést nyújtott be a bíróságnak a romák elleni támadások másodrendű vádlottja, mert szerinte a tárgyalásról készült jegyzőkönyvben olyasmi is szerepel, ami nem hallható a rendelkezésére bocsátott hangfelvételen.
Vágólapra másolva!

A jegyzőkönyv meghamisítása miatt feljelentést nyújtott be a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi egyike, K. István szerdán a Pest Megyei Bíróságnak. A kézzel írott dokumentum szerint "valaki szándékosan meghamisította" a jegyzőkönyvet, és ezért a másodrendű vádlott K. István arra kéri a bíróságot, hogy az írását juttassák el a nyomozóhatóságnak, és az indítson vizsgálatot az ügyben.

A másodrendű vádlott közölte: a jegyzőkönyvben több esetben szerepelnek olyan, az eljárás kapcsán megtett figyelmeztetések, kioktatások, amelyek a tárgyaláson készült, rendelkezésére bocsátott hangfelvételen nem hallhatók. K. István emiatt kizárási indítványt is benyújtott a büntetőügyben eljáró tanács két hivatásos bírójával szemben.

A tanács elnöke a dokumentum ismertetése előtt arról beszélt, hogy - a jogszabályi előírásoknak megfelelően - a jegyzőkönyvbe nem mindig szó szerint kerülnek be a vádlottak, illetve tanúk által elmondottak, a hangfelvétel pedig egyfajta technikai segítségül szolgál a jegyzőkönyv készítőjének. Hozzátette: a feljelentést "ilyen formában nem" továbbítja.

A kizárási indítványhoz csatlakozott a vádlott testvére, K. Árpád első-, illetve P. Zsolt harmadrendű vádlott, a tanács hivatásos bírói azonban azt mondták: nem érzik magukat elfogultnak, és nem járulnak hozzá a kizárásukhoz.

A tárgyalás ezután a 2009-es tatárszentgyörgyi támadással összefüggő tanúmeghallgatásokkal folytatódott. Az ügyészség szerint a Pest megyei település cigánysorának utolsó házát február 23-án, nem sokkal éjfél után Molotov-koktélokkal felgyújtotta P. Zsolt. K. István, várva a házból menekülő családot, négy célzott lövést adott le a tűz elől menekülő 27 éves apára és két kisgyermekére. A férfi és ötéves fia meghalt, hatéves lánya súlyosan megsérült. K. Árpád a ház közelében lévő fák takarásában egy golyós puskával fedezte társait.

A bíróság meghallgatta a Dabasi Rendőrkapitányság két vezető beosztású munkatársát, aki a februári támadás miatt a helyszínen intézkedett. A rendőrkapitányság akkori bűnügyi osztályvezetője, Kocsis István felidézte: az eset február 23-án történt, egy tűzesetről kaptak bejelentést, valamint, hogy ennek kapcsán meghalt két ember, és csak a gyerek halála miatti együttérzésből ment a helyszínre.

Odaérkezve arról tájékoztatták, hogy a férfi és fia füstmérgezésben halhatott meg, a külsérelmi nyomok a tévé felrobbanásától és a mennyezet leszakadásától következhettek be. A tűzvizsgáló pedig arról tájékoztatta, hogy valószínűleg elektromos zárlat okozhatta a tüzet. Mint mondta, a szakemberek véleeményét egyértelműnek tartotta, nem merült fel benne, hogy máshogyan történhetett az eset, és csak reggel merült fel a gyanú, hogy gyilkosság történhetett, miután értesítették a rendőrséget, hogy töltényhüvelyeket és sörétet is találtak a helyszínen. Elmondta azt is, hogy a férfi esetében a halottszemlét elemlámpa mellett, egy világítás nélküli szobában végezték.

A nyomozó alosztály akkori vezetője, Szabó László egyebek mellett elmondta, Csorba Csaba, a 27 éves áldozat édesapja reggel közölte vele, hogy sörétet találtak a sérült kislány ruhájában.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében K. Árpádot, a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A tárgyalás pénteken további tanúk meghallgatásával folytatódik.