Másfél milliárddal többet költenének magukra a képviselők

Vágólapra másolva!
Több módosító indítvány nyújtott be a költségvetési bizottság a jövő évi költségvetési törvényhez. Ezek között van egy olyan, amely plusz egymilliárd forintot és ennek járulékos költségeit adná az országgyűlés hivatalának, amelyből a képviselők tiszteletdíját növelnék. A Miniszterelnökség egy másik indítvány szerint 64 millió forinttal többet költhetne a minisztériumtól átvett tíz fő fizetésére. Van olyan is, amely a magyar turizmus reklámozására adna többletként egymilliárdot.
Vágólapra másolva!

Plusz 1,4 milliárd forintot kapnának fizetésre az országgyűlés tagjai a költségvetési bizottság által benyújtott egyik módosító javaslat (pdf) szerint.

A szerdán benyújtott módosító indítvány 1060,5 millió forinttal növelné az országgyűlés személyi juttatások elnevezésű sorát, 182,8 millióval a munkaadókat terhelő járulékokat és 165,9 millióval a dologi kiadásokat.

Bár a módosító javaslatok rendszerint feltüntetik, hogy egyes területek támogatását mely másik terület rovására növelnék, ebben a javaslatban nincs erre vonatkozó információ.

Az indoklás szerint a javaslat célja az "országgyűlés eredményes és zavartalan működését lehetővé tévő, átlátható, a visszaélések lehetőségeit kizáró képviselői javadalmazási rendszer kiépítése érdekében az országgyűlés tagjai részére megállapított tiszteletdíj, illetve a munkájukhoz kapcsolódó, azt elősegítő és támogató juttatások rendszerének megteremtéséhez szükséges források biztosítása".

Egy másik javaslat (pdf) a Miniszterelnökség számára koncentrálna forrásokat a kormányzati kommunikáció koordinálására. Az indoklás szerint több minisztérium egy-egy státuszt, s így 44,1 millió forintot átad a Miniszterelnökségnek. Emellett a Nemzetgazdasági Minisztériumban augusztustól megszűnt a külgazdasági államtitkárság, amely névleg beolvadt a belgazdasággal foglalkozó államtitkárságba.

Gyakorlatilag azonban Becsey Zsolt korábbi külgazdasági államtitkár (interjú vele itt érhető el) ugyanazon feladatok ellátását a Miniszterelnökségen belül mint miniszterelnöki megbízott látja el. A benyújtott javaslat az NGM-ből 3 státuszt és az ehhez kapcsolódó 20,2 millió forintot átcsoportosít a Miniszterelnökséghez, amely ezáltal tíz fővel többet foglalkoztathat, amelyhez 64,3 millió forint támogatást kap.

Egymilliárd forinttal megemelné egy javaslat (pdf) a Magyar Turizmus Zrt. marketingre költhető keretét. Az indoklás szerint ez többszörösen megtérülő befektetés a magyar állam számára. A javaslat indoklása arról is szót ejt, hogy a több mint 11 milliárd forintra hízó keretből kéne 150 milliót szúnyogirtásra költeni.

Van olyan, szintén a költségvetési bizottság által beadott indítvány (pdf), amely 75 millió forintot adna a Kettesfogathajtó Világbajnokság támogatására. Az indoklás szerint a hazai sportesemények növelik a fiatalok sportág iránti érdeklődését.