Másfélszeresére nőtt az eutanáziát teljesen elutasítók tábora

Vágólapra másolva!
Minden ötödik magyar utasítja el az eutanázia minden formáját - derült ki egy friss felmérésből. Csökkent a passzív eutanáziát támogatók száma is, míg az aktív eutanáziával egyetértők tábora nőtt.
Vágólapra másolva!

A lakosság többsége változatlanul elfogadja az eutanázia aktív és passzív formáját, azonban lényegesen nőtt az eutanáziát teljesen elutasítók száma - derült ki a Webbeteg.hu portál megbízásából készített felmérésből, amelyet a Szinapszis Kft. végzett. A két cég által két évvel ezelőtt készített felméréshez képest nőtt az aktív eutanáziával, de csökkent a passzív eutanáziával egyetértők aránya.

2009 elején még a megkérdezettek 27 százaléka értett egyet az aktív (például méreggel történő) eutanáziával, míg 2011 novemberében ez az arány 31 százalék volt. A passzív eutanáziát, például a beteg lekapcsolását az életfunkciókat biztosító gépről, most kevesebben támogatták, mint két éve, akkor 39 százalék, most 37 százalék volt az arány. Két év alatt másfélszeresére nőtt az eutanázia minden formáját elutasítók aránya, a megkérdezettek 13 százalékáról 20 százalékra.