Kevesebb, mint hétszáz tagja van az LMP-nek

Vágólapra másolva!
November elején 680 tagja volt az LMP-nek. Az MTI-nek a párt egyik név nélkül nyilatkozó tagja azt mondta, hogy a választójogi törvény közelgő módosítása miatt legalább négyezer tagra lenne szükségük ahhoz, hogy az ajánlószelvényeket össze tudják gyűjteni.
Vágólapra másolva!

Az LMP-nek november elején összesen 680 tagja volt - derül ki, egy az MTI birtokába került, a párt belső fórumait a tagbejelentési adatokról tájékoztató e-mailből. Az összegzés szerint az ellenzéki párt taglétszáma alacsonyabb, mint az év elején, bár az elmúlt két hónapban 12 fővel nőtt.

A növekedés annak is köszönhető az írás szerint, hogy októberben a párt az egyszerűsített tagfelvételi eljárásról döntött. Eszerint a jövendőbeli párttagok nem csak a területi alapszervezeteknél, hanem a pártközpontban is jelentkezhetnek. Az MTI úgy értesült, hogy a taglétszám idén júliusban volt a legmagasabb 707 fővel, 22 jelölt és 191 segítő mellett.

Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó LMP-sek az alacsony taglétszám mellett legalább ekkora súlyú problémának nevezték, hogy a hivatalosan regisztrált párttagság egy része "csak a levelezőlistákon létezik", a korábban belépett tagok meghatározó hányada nem vesz részt a párt munkájában, sokan közülük a nekik címzett üzenetekre sem válaszolnak.

Mint mondták, jelenleg hivatalosan két ember dolgozik a hálózatépítésen, ráadásul a választásokat követő "hurráoptimizmus" elmúlt. Emlékeztettek arra, hogy a legkisebb létszámú frakcióként a parlamenti pártok közül eleve az LMP jut a legkisebb állami támogatáshoz, amelyből a választási kampány során felvett tartozásokat is törleszteni kell. Az LMP valamivel több mint 227 millió forint állami támogatást kap idén, ebből a frakció működésére - az MTI információi szerint - körülbelül 105 milliót költenek.

Priksz Gábor, az LMP országos szervezője az MTI-nek azt mondta, hogy a 680 tag csak egy pillanatnyi állapotot tükröz. Hozzátette, hogy a Fejér megyei szervezetük feloszlatása miatt nyáron negyvennel csökkent a taglétszám, de - mint mondta-, ezt leszámítva folyamatosan növekednek az év eleje óta. Mértékadónak nevezte, hogy 269 segítőjük van, akik belépésre várnak, és az elmúlt három hétben 19 embert vettek fel a párttagok közé. Priksz "Nagyon erős túlzásnak" tartotta, hogy sokakat nem lehet utolérni. A szervező szerint olyan előfordulhat, hogy időnként egyes tagok aktivitása "csökken", de a területi szervezetek mindenkivel tartják a kapcsolatot.

Az MTI-nek nyilatkozók most azt is elmondták, hogy a választójogi törvény közelgő módosítása is óriási tagbővítést tesz szükségessé. Szavaik szerint a múlt hét végén a párt úgy számolt, ahhoz, hogy a jelenleginél 15 nappal rövidebb időszak alatt össze tudjanak szedni képviselőjelöltenként 1500 ajánlószelvényt, legalább négy-ötezer tagra lenne szükségük.