A rendőrség szerint javul a közbiztonság Gyöngyöspatán

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint a közmunkaprogramok és a fokozott rendőri ellenőrzés miatt csökkent a bűncselekmények száma Gyöngyöspatán a harmadik negyedévben.
Vágólapra másolva!

Az év második negyedévéhez képest Gyöngyöspatán jelentősen javult a bűnügyi helyzet - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által a község közbiztonsági helyzetéről készített elemzésében. Miközben a második negyedévben 51 bűncselekmény, főleg garázdaság, lopás és betöréses lopás vált ismertté a 2650 lakosú Heves megyei településen, addig a harmadik negyedévben csupán 13 bűncselekményt regisztráltak, ami még az első negyedévben történt 16 esetnél is kevesebb - közölte a jelentés alapján Garamvölgyi László szóvivő.

Az elemzés szerint a csökkenés valószínűleg a településen időközben elkezdődött közmunkaprogramoknak és a községben elrendelt fokozott rendőri ellenőrzésnek köszönhető - tette hozzá.

Ugyancsak jelentősen javult a nyomozások eredményessége a vagyon elleni bűncselekmények esetében, ugyanis miközben az elmúlt évben csupán az esetek 23,5 százalékának lett meg a gyanúsítottja, és 2011 első negyedévében is csak 11,1 százalékos volt ez az arány, a harmadik negyedévben már 66,7 százalékos volt a felderítési mutató - derül ki a jelentésből.

Az elkövetők jellemzően helybeliek; a 49 gyanúsított közül 37 gyöngyöspatai, 10 további személy a környező településeken lakik, és csupán ketten érkeztek a megyehatáron túlról. A tettesek által okozott kár csaknem 5,5 millió forint volt, amelyből mintegy 2,5 millió forint térült meg a felderítés után.

Az elemzésben megemlítik, hogy 2011. március 15-én nyolc, magát a Véderő elnevezésű szervezet tagjának valló emberrel szemben kezdeményezett a községben szabálysértési eljárást a rendőrség jogosulatlan címhasználat miatt, mert honvéd rangjelzéssel ellátott, terepszínű egyenruhát viseltek. Ugyanakkor a bíróság később megszüntetett egy, szintén véderősökkel szemben, garázdaság miatt indított szabálysértési eljárást.

A fokozott rendőri ellenőrzés alatt nagy számban indult szabálysértési eljárás különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt. A rendőrök az elkövetőknél kést, baseballütőt, illetve bilincset találtak, de "lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértések a gyöngyöspatai eseményekkel nem állnak összefüggésben".

A jelentés foglalkozik a település etnikai összetételével és foglalkoztatási helyzetével is. E szerint a 2001-es népszámlálás alkalmával a község lakosságának 11,7 százaléka vallotta magát cigánynak. Az 1710 aktív korú gyöngyöspatai 8,54 százalékát tartják nyilván álláskeresőként, miközben a megyei átlag 9,34 százalék. Az augusztus 1-jén indított közmunkaprogram keretében negyven helybeli foglalkoztatására nyílt lehetőség - ismertette az adatokat Garamvölgyi László.

A község az után került a közfigyelem homlokterébe, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik március 6-án demonstrációt, Vona Gábor pártelnök akkori szavai szerint "magyarpárti tüntetést" tartott a községben. Az április 22. és 24. közötti időszakra a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a Véderő elnevezésű szervezet, de a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A feszültség ez után sem csökkent, április 26-án késő este összeverekedtek a Véderő tagjai helyi romákkal.

Időközben parlamenti vizsgálóbizottság is alakult a Gyöngyöspatán történtek kivizsgálására. Július 17-én - mivel korábban lemondott posztjáról a település független polgármestere - időközi polgármester-választást tartottak a községben, amelyen Juhász Oszkárt, a Jobbik helyi elnökét választották faluvezetővé.

Az [origo] Eszes Tamásnak, a Véderő korábbi vezetőjének a halála után, november elején járt Gyöngyöspatán, ahol tudósítónk azt tapasztalta, hogy a településen csillapodott, de nem tűnt el teljesen az etnikai feszültség.

Cikkeinket Gyöngyöspatáról itt olvashatja.