Nem engedik Gyurcsánynak a frakcióalapítást

Vágólapra másolva!
Nem alakíthat frakciót Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) - döntött hétfői ülésén a parlament alkotmányügyi és ügyrendi bizottsága, amelyet Kövér László házelnök kért fel állásfoglalásra. A döntést kormánypárti és jobbikos képviselők szavazták meg, az MSZP-sek nem szavaztak.
Vágólapra másolva!

A parlament alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy alakíthat-e frakciót a Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőhöz kötődő egykori szocialista képviselők csoportja. A bizottságot Kövér László házelnök kérte fel a döntéshozatalra.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíciónak nevezett csoport megválasztott frakcióvezetője - aki öt perc megszólalási lehetőséget kapott - az ülésen azt mondta: a tíz képviselő szabályszerűen alapította meg a frakciót, de ennek ellenére nem tudnak működni. Molnár azzal érvelt, hogy 1996-ban a korábbi MDF-esekből alakult MDNP-s képviselők frakciót alapíthattak a parlamentben. Molnár idézte Bihari Mihály, jelenlegi alkotmánybíró, illetve a ma is képviselő Rubovszky György véleményét, akik akkor támogatták az MDNP-frakció létrejöttét.

Csak a Fidesz és a Jobbik szavazott

Rubovszky szerint viszont jelenleg más a helyzet, mint 1996-ban volt. Akkor ugyanis az MDF részéről senki nem vitatta a szétválást, Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető viszont azt jelentette be, hogy tíz képviselőjük kilépett. Ilyen vitás esetekben pedig az a töretlen gyakorlat - mondta a képviselő -, hogy a frakcióvezető bejelentését tekintik mérvadónak.

Gyüre Csaba, a Jobbik képviselője szerint Gyurcsányék azért sem alakíthatnak frakciót, mert erre nincs választói felhatalmazásuk, azt ugyanis az MSZP-nek adták azok, akik erre a pártra szavaztak.

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője szerint a szocialista frakció nem szűnt meg, és nem vált szét. A képviselő azt mondta: frakciószabályzatuk szerint a kilépésen és a kizáráson kívül más módon nem lehet távozni a képviselőcsoportból. Harangozó szerint a bizottsági ülés, illetve a két határozati javaslat csak színjáték, ezért az MSZP képviselői nem is vesznek részt a szavazásban.

A döntést a kormánypárti és a jobbikos képviselők szavazták meg, az MSZP-s képviselők pedig nem szavaztak. A bizottság egyetlen LMP-s tagja, Schiffer András nem jelent meg a bizottsági ülésen.

Hat hónap múlva alakulhat meg a frakció

Molnár Csaba az ülés után újságírók előtt kifogásolta, hogy nem kapott lehetőséget dokumentumok bemutatására, így a bizottság ezek ismerete nélkül döntött. A képviselő szerette volna bemutatni a testületnek Mesterházy Attila neki írt levelét, amelyben a szocialista frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a Demokratikus Koalíció frakcióalapítása a házszabály alapján nem akadályozható meg, így szerinte csak a parlament vezetésén és az alkotmányügyi bizottságon áll, hogy létrejöhet-e a képviselőcsoport.

Molnár azt mondta, a döntés ellenére frakciónak tekintik magukat, és így dolgoznak, mert őket "nem a fénymásoló gépek és az irodák" érdeklik, hanem a meggyőződésük szerint szeretnének politizálni.

A házszabály szerint a valamely frakcióból kilépett vagy kizárt képviselőt függetlennek kell tekinteni, aki pedig függetlenné vált, az csak hat hónap elteltével csatlakozhat másik képviselőcsoporthoz, így ennek értelmében Gyurcsányék hat hónap múlva alakíthatnak hivatalosan is frakciót.