Önfeloszlatással oldaná meg az esztergomi állóháborút a Fidesz

Esztergom, demonstráció a városháza folyosólyán november 25, közvilágítás kikapcsolása
Vágólapra másolva!
Megelégelte a Fidesz vezetése az Esztergomban zajló, már a város működését is ellehetetlenítő politikai ütközeteket. A Fidesz eddig ellenezte a képviselő-testület feloszlatását, a múlt héten azonban az [origo] információi szerint átbillent a mérleg a pártvezetésben, miután a város adósságai miatt a közétkeztetést és a közvilágítást is beszüntették a városban a szolgáltatók. A Fidesz helyi képviselőit akár arra is kötelezheti a pártvezetés, hogy álljanak fel.
Vágólapra másolva!

"Érthetetlen, hogy Viktor nem lép közbe, amikor mindenki arról beszél már, hogy mennyit árt ez az ügy a pártnak" - így mérgelődött áprilisban a Fidesz egyik kormányzati tisztséget is betöltő képviselője az [origo]-nak az Esztergomban mindennapossá vált politikai botrányok miatt. A párt egyik elnökségi tagja ugyanekkor azon berzenkedett, hogy Orbán Viktor miért nem teszi helyre a képviselő-testületi munkát bojkottáló helyi Fidesz-frakciót, illetve a mögöttük álló Meggyes Tamás korábbi polgármestert, amikor köztudott, hogy másnak korábban "ennél sokkal kevesebbért is elengedte a kezét".

A testület abszolút többségét adó tíz fideszes és a várost tavaly október óta vezető független, de az ellenzéki pártok támogatásával megválasztott Tétényi Éva közötti állóháború tavaszra már odáig fajult, hogy - miután a fideszesek a polgármester alapvető jogköreit is megvonták, és semmilyen ügyben nem voltak hajlandók együtt szavazni vele - Tétényi az önkormányzat feloszlatását kezdeményezte. Méghozzá látványos, a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltő akció keretében: a politikus 80-100 fős kíséretével ugyanis gyalog tette meg a 40 kilométeres utat Budapestre.

Bár Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és Molnár Ágnes, a térség regionális pártszervezője mellett akkoriban Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is tárgyalt Meggyes Tamással, érdemben semmi nem változott, miután pedig Tétényi Éva egy idő után nem hívta össze a testületi üléseket, a Fidesz stabil stratégiájává vált, hogy a polgármesterre tolja a felelősséget, és azt kommunikálja, hogy a város miatta működésképtelen.

"Véget kell vetni a cirkusznak"

Az azóta eltelt fél évben a helyzet tovább romlott, a múlt hét közepén pedig a közétkeztetés is leállt, és a közvilágítást is lekapcsolták a városban, miután a két szolgáltató felé fennálló 150, illetve 172 millió forintos tartozás helyett Meggyes Tamás javaslatára a képviselő-testület csak jóval kisebb összegek kiegyenlítését szavazta meg.

A pénteki képviselő-testületi ülésen a szolgáltatások helyreállítása érdekében átmeneti tűzszünetet kötött ugyan a frakció a polgármesterrel, és sikerült elfogadniuk egy, a tartozások rövid távú rendezését lehetővé tevő rendeletet. A háború azonban nem ért véget, a politikai patthelyzet és a további adósságok miatt pedig a város továbbra is működésképtelen.

A közétkeztetés és a közvilágítás leállása információink szerint megváltoztatta a Fidesz vezetőinek hozzáállását is, és a korábbi állásponttal szemben, amely hagyta, hogy a városban a dolgok a maguk útján menjenek, egyre többen vetik fel, hogy a pártvezetés és a kormány "vessen végre véget a cirkusznak", és avatkozzon közbe.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Dühös esztergomiak próbálnak benyomulni a képviselő-testület ülésére

Navracsics Tibor közigazgatási miniszter és Czunyiné Bertalan Judit, a Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal vezetője információink szerint már hetek óta lobbizott a miniszterelnöknél, illetve a miniszterelnökséget vezető Varga Mihálynál, hogy foglalkozzanak Esztergom ügyével, eredménytelenül. A múlt heti események hatására a két politikus végül Szabó Erika önkormányzati államtitkárral kiegészülve egyéni képviselői indítványt nyújtott be, amelyben a város hét legfontosabb közintézménye - köztük a gimnázium, két szakközépiskola és a kórház - államosítását kezdeményezik.

"Ráégnek a botrányok a Fideszre"

A javaslat indoklása "a városi polgárok közszolgáltatásokkal való ellátásának maradéktalan biztosítását" tűzi ki célul (az előterjesztést információink szerint a miniszterelnök is támogatja, és a parlament a jövő héten akár meg is szavazhatja). Az iskolai étkeztetés vagy a kórházi fűtés sorsa a jövőben eszerint nem függhet majd többé a képviselő-testületi többség és a polgármester csatáitól; de az ügy alakulására rálátó befolyásos fideszes forrás szerint a pártban mostanra megérett a döntés a helyzet politikai rendezésére is.

"Újra kell gombolni az egészet" - hétfőn már így fogalmazott az [origo]-nak a Fidesz elnökségének az a befolyásos tagja is, aki korábban kifejezetten ellenezte, hogy a pártvezetés "magára húzza a helyiek balhéját". Egy másik vezetőségi tag szerint az elnökség eddig csak megbízott olykor valakit - tavaly ősszel Kövér Lászlót, idén tavasszal Kósa Lajost, nemrég pedig Lázár János frakcióvezetőt - hogy "beszéljen Meggyes fejével", az utóbbi időben azonban már maga Orbán Viktor is egyetértett a felvetéssel, hogy foglalkozni kellene a kérdéssel, mert a botrányok "ráégnek a Fideszre".

Ennek ellenére az ügy sosem került érdemben terítékre, mert mindig "akutabb", a törvényhozással, illetve kormányzással kapcsolatos ügyekben kellett az elnökségnek döntenie. Az egyik forrás szerint korábban az is dilemmát okozott, hogy hogyan lehetne "finom eszközökkel" kibillenteni a holtpontról az ügyet. A képviselő-testület feloszlatását eddig ugyanis mindenképpen elkerülendőnek látták a Fideszben, hiszen a város lakói olyan mértékben elégedetlenek a működést bojkottáló képviselőkkel (pénteken például kis híján rájuk törték a városháza ajtaját), hogy a most birtokolt tíz körzetből egy időközi választáson jó párat feltehetően elveszítene a párt, és alighanem a polgármester-jelöltjüknek sem lenne esélye elnyerni a választók bizalmát.

"Nem akartuk Tétényinek kikaparni a gesztenyét"

"Ha egy 2012 első felében lebonyolított időközin nagyot is buknánk, 2014-ig lenne elég idő felállni" - érvelt az [origo]-nak a testület feloszlatása mellett egy magas beosztású kormányzati vezető.

Fotó: Mudra László [origo]
Esztergom az elsötétülés után

A már idézett elnökségi tag szerint a lépésnek ráadásul már nem is lenne akkora kockázata, mint korábban: "Eddig nem akartuk Tétényinek kikaparni a gesztenyét, most viszont már túl vagyunk a határon" - mondta a közszolgáltatások múlt heti szüneteltetésével megváltozott helyzetről a politikus, aki szerint a városházi csatározásokban időközben Tétényi Éva nimbusza is megkopott annyira, hogy nem valószínű, hogy ismét összefogna mögötte az összes kis párt, és újra elnyerné a választók bizalmát.

A megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint az "egyre valószínűbb" időközi választáson a jelenlegi képviselők egyikének és Meggyes Tamásnak sem szabad elindulnia, hanem a sárdobálásban eddig részt nem vevő, külsős arcokat kell a pártnak elővennie és felépítenie. A testületi többséget adó tíz képviselőnek információink szerint ráadásul "a balhét is el kell vinnie", vagyis nem a képviselő-testület hosszadalmas, alkotmánybírósági közreműködést is igénylő feloszlatását kezdeményezné majd a nagyobbik kormánypárt vezetése, hanem az esztergomi fideszeseket szólítja fel, hogy szavazzák meg a testület polgármester által is régóta szorgalmazott önfeloszlatását.

A végleges döntést várhatóan heteken belül meghozza a Fidesz elnöksége, a feloszlatás, illetve az azt követő időközi voksolás időzítését pedig, úgy tudjuk, a városban végzett közvélemény-kutatások eredményétől teszik függővé.