Feketére festett pénzzel vert át magyar céget egy kameruni férfi

Vágólapra másolva!
Több mint nyolcvanmillió forintot csalt ki egy kameruni származású magyar férfi egy Bács-Kiskun megyei cégtől. Feketére festett papírdarabokról állította, hogy az euró, majd 300 ezer eurót kért kölcsön a cégtől, hogy megtisztítsa a pénzt.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy Kamerunból származó magyar állampolgár ellen - közölte Gyugyi Csilla, a megyei főügyészség sajtószóvivője hétfőn. A szóvivő hozzátette: a férfi csaknem 86 millió forinttal csapott be egy gazdasági társaságot, míg egy másiktól mintegy 60 millió forintot próbált meg kicsalni.

Az afrikai származású férfi a Nyugat-Európában elterjedt "black money scam", azaz feketepénzes átverés révén próbált jelentős összeghez jutni, ellene a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) dél-dunántúli régiójának munkatársai folytatták le a nyomozást.

A mali jegybankelnök fiának adta ki magát

A férfi 2010 májusában felkeresett egy haszongépjárművek kereskedelmével foglalkozó Bács-Kiskun megyei gazdasági társaságot, és ott tört magyarsággal előadta, hogy Maliból származik és 200 tehergépkocsit szeretne vásárolni. A cég 27 tehergépkocsi értékesítésére adott ajánlatot, több mint egymillió euró összegben. A vádlott azt állította, hogy a bankjegyek egy hordozható széfben vannak, amelyet egy budapesti szállodában a gazdasági társaság vezetőjének bemutatott, majd a cég telephelyére szállított.

A vádlott azt mondta: édesapja az országa nemzeti bankjának az elnöke volt, apja halála után rá maradt az örökség, és a széfben 14 millió euró van, de biztonsági okokból feketére van festve a pénz, azt egy folyadékkal tudja tisztára mosni. A gazdasági társaság telephelyén a széfből kivett tíz, feketére festett papírdarabot, melyeket egy folyadékkal bekent, majd egy másik folyadékba beletett. A művelet hatására a papírról a fekete folyadék leoldódott és 500 eurós bankjegyek kerültek elő, melyek - mint később kiderült - valódiak voltak. Ezután a férfi több fekete papírlapot tett a folyadékba, da azokról már nem oldódott le a festék. Ekkor egy franciául folytatott telefonbeszélgetés után kijelentette: a vegyszer már régi, megromlott és újat kell beszereznie.

A "pénzmosás" után a feltűnően elegáns férfi a gazdasági társaság vezetőjénél hagyta a "14 millió eurót" tartalmazó széfet, valamint a megtisztított bankjegyekből két darabot. A gazdasági társaságnál hagyott eurókat magyar forintra váltották, s kiderült, hogy azok valódi 500 eurós címletek.

A vádlott ezután arról tájékoztatta a gazdasági társaságot, hogy Párizsban tudja a pénzmosáshoz szükséges folyadékot megvásárolni, ehhez 500 ezer euróra van szüksége. A gazdasági társaság végül úgy döntött, hogy 300 ezer eurót - akkori árfolyamon mintegy 86 millió forintot - biztosít a "vegyszer megvásárlásához"; a pénzt autóval Párizsba vitték és átadták a férfinak.

Egy másik cég már nem volt hajlandó kölcsönt adni

A férfi egy másik gazdasági társaságot is hasonló módszerrel próbált meg becsapni, de az a cég nem volt hajlandó fizetni a "vegyszerért". A vádlott akkor azt állította, hogy Gabonból származik és a hazája megbízásából betonpumpákat szállító tehergépkocsikat szeretne vásárolni. A nyomozás során nem sikerült megállapítani, hogy milyen folyadékot használt a vádlott. A széfben talált és lefoglalt, feketére festett papírlapokról kiderült, hogy azok nem bankjegyek.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlott védője az eljárás során bejelentette, hogy védence nem az addig használt angol nyelvet, hanem anyanyelvét, a bangwa nyelvet kívánja használni. Mivel ilyen nyelvű tolmácsot nem sikerült találni, angol nyelven folyt a kihallgatás, és a tárgyalás is angol tolmács segítségével kezdődik majd meg a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.