Eldöntötte a kormány, hogy polgármester nem lehet parlamenti képviselő

Vágólapra másolva!
A kormány elfogadta az új önkormányzati törvény tervezetét. Eszerint minden településnek lesz polgármestere, a kétezer alatti lakosságszámú településeken azonban nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal. Az óvodai ellátás és az egészségügyi alapellátás önkormányzati alapfeladat marad, a polgármesterek pedig nem lehetnek majd egyszerre országgyűlési képviselők is.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a kormány a helyi önkormányzatokról szóló törvény tervezetét - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön Budapesten. A sajtótájékoztatón Tállai András önkormányzati államtitkár azt mondta, hogy az átalakításra azért volt szükség, mert átláthatatlanná vált a feladatrendszer, összekuszálódott az állam és az önkormányzatok szerepe, így az önkormányzati rendszer eladósodott.

A jövőben is minden településnek lesz választott képviselő-testülete és polgármestere, a kétezer lakos alatti településeken azonban nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal - sorolta a részleteket Tállai András. Az érintett településeknek egyesülniük, társulniuk kell majd egy másik helyhatósággal.

Az előterjesztés szerint az oktatás területén az óvodai ellátás, az egészségügy terén pedig az alapellátás marad önkormányzati alapfeladat. Az államigazgatási - például okmányirodai -, hatósági feladatok jelentős része a kormányhivatalokhoz kerül, és a katasztrófavédelmi feladatokat - így az önkormányzati tűzoltóságok fenntartását - is az állam látja majd el.

2013. január 1-jétől lép hatályba az új feladatfinanszírozási rendszer - így csak olyan önkormányzati feladatok lehetnek majd, amelyekre a források is rendelkezésre állnak. Az önkormányzatok hitelfelvételi és kötvénykibocsátási lehetőségei viszont már a jövő év elejétől szigorodnak.

A 155 paragrafusból álló törvényjavaslat tartalmazza a szigorodó összeférhetetlenségi szabályokat is, így például azt, hogy a jövőben a polgármesterek nem lehetnek egyszerre országgyűlési képviselők, és fordítva. A törvénynek lesz egy új, "méltatlansági" fejezete, amely azokat az eseteket tartalmazza majd, amikor a választott tisztségviselő alkalmatlanná válik feladatának ellátására, például mert elrendelik a kényszergyógykezelését.

Tállai elmondása szerint a Budapest és a kerületek közötti feladat- és hatáskörmegosztást a jelenleginél egyértelműbben határozzák meg. A fővárosnak is marad például adókivetési joga, mind a fővárosnak, mind a kerületeknek lesznek parkolási feladatai, és a javaslat tisztázza a közterületi utak fenntartását is - ismertette.

Giró-Szász András az új javaslat szükségességét azzal indokolta a Kormány.hu tájékoztatása szerint, hogy a rendszerváltástól érvényben lévő önkormányzati törvénynek mostanra minden előnye és hátránya kiderült, mára a rendszer eljutott "teljesítőképességének a határára".

A cél a kormányszóvivő szerint az, hogy az új törvény pontosabban határozza meg mind az önkormányzatok, mind pedig az állam feladatait. Hozzátette, hogy a hamarosan a parlament elé kerülő tervezet sok tekintetben meghagyja az önkormányzatok szabadságát, ugyanakkor kötöttebb finanszírozást ír elő az adósságállomány megfelelő kezelésének érdekében.