Jobbikos javaslatra megszűnik a Károlyi-szobor díszkivilágítása

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés rendelete szerint díszkivilágítást kap a budai Várban lévő Görgey-szobor és a belvárosi Reagan-szobor is, viszont a Jobbik javaslatára megszűnik a Károlyi Mihály-szobor díszkivilágítása.
Vágólapra másolva!

Újabb szobrok és emlékművek kapnak díszkivilágítást Budapesten. A Fővárosi Közgyűlés szerdán 21 igen és 10 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta a díszkivilágításról szóló rendelet módosítását. Díszkivilágítást kap a budai Várban lévő Görgey-szobor, a belvárosi Reagan-szobor és a kőbányai, Magyar Oltár elnevezésű millecentenáriumi emlékmű. Emellett bővül a kör olyan elemekkel is, amelyeknek a műszaki átadása még nem történt meg. E szerint díszkivilágítás kap majd egyebek mellett az I. kerületi Horváth-kertben lévő Haydn- és Chopin-szobor, valamint a katyni mártírok óbudai emlékműve.

Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakciójának vezetője módosító indítványt nyújtott be, kezdeményezve, hogy szüntessék meg a Károlyi Mihály-szobor díszkivilágítását, ezt a javaslatot az előterjesztő befogadta.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztésében úgy fogalmazott: ez "nem csak költség a főváros számára, hanem többirányú bevételt is jelent". Indoklása szerint "a budapesti lakosok és a turisták szubjektív közérzetének, hangulatának kedvező befolyásolásán túl" a közvetett hatás lemérhető a turizmusból származó adóbevételekből is.

Szigorítaná a szmogriadót az LMP

Az LMP fővárosi szervezete a budapesti szmogriadó-rendelet módosítását sürgeti, s a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére saját javaslatcsomagot nyújt be. Hanzély Ákos, a párt fővárosi képviselője szerdán újságíróknak arról beszélt: az LMP elsődleges feladatának tekinti a szmoghelyzet és a városi környezet rossz minőségének javítását.

A képviselő tragikusnak nevezte a helyzetet, mint mondta, Budapest levegője európai szinten az egyik legrosszabbnak számít. Fontosnak nevezte, hogy a "jelenleginél sokkal hatékonyabb és jobban ösztönző" szmogriadó-rendeletet fogadjanak el, amely "drasztikusabban fogja vissza a közlekedést és a forgalmat, jobban motiválja az embereket a tömegközlekedés használatára és az egyéb szennyezőanyag-termelődést is hatékonyabban képes visszavetni".