Csütörtökön kezdik meg a közvilágítás kikapcsolását Esztergomban

Vágólapra másolva!
Az esztergomi közvilágítást szolgáltató cég vezetője szerint a jövő héten már több mint 170 millió forinttal tartozik Esztergom önkormányzata, ezért csütörtöktől megkezdik a közvilágítás kikapcsolását. A városban a közétkeztetést biztosító HunGast szerdán már nem vitt élelmet az iskolákba, de azt ígérték, ha pénteken jön a pénz, hétfőn már visznek ételt.
Vágólapra másolva!

Esztergomban az önkormányzat tartozásai miatt a HunGast Esztergom Kft. többszöri figyelmeztetés után szerdán megszüntette a közétkeztetést a városi gyermekintézményekben és a szociális központban, a közvilágítási szolgáltatást végző Tivi Kft. azt közölte az MTI-vel, hogy csütörtökön megkezdik a közvilágítás kikapcsolását.

Herczeg Csaba, a Hungast Kft. ügyvezetője az [origo] megkeresésére azt válaszolta, az önkormányzatnak közel 100 millió forintos tartozása halmozódott fel a cégnél a tavaly indult adósságrendezési eljárás megindulásakor. Azóta minden havi számlát időre kellett volna utalnia az önkormányzatnak, de már 27 millió forint lejárt és ki nem fizetett tartozása van Esztergomnak, ami a jövő hét végétől 50 millió forint fölé emelkedhet az októberi szállítás fizetési határidejének lejárása miatt.

Az ügyvezető azt írta, abban reménykednek, hogy a pénteki képviselőtestületi ülésen a döntéshozók felmérik annak súlyát, "hogy mit jelent ha egy óvodás, általános iskolás vagy középiskolás, illetve szociálisan rászorult nem jut meleg ételhez." Herczeg Csaba szerint, ha pénteken utal az önkormányzat, akkor hétfőn már mindenki megkapja az kiszállított ételt. Azt mondta, a leállítás 16 intézményt és mintegy ezer diákot, illetve száz idős embert érint.

Az esztergomi iskolákban otthonról hozott ebédet ettek szerdán a gyerekek, a város szociális központjában pedig azt remélték, hogy felajánlásokból tudják majd biztosítani a rászorulók étkeztetését. Az [origo] esztergomi közétkeztetési körképét itt találja.

A világítást szolgáltató cég vezetője, Drága Bálint közölte, az önkormányzatnak a mai napon 131,5 millió forint lejárt tartozása van, 22 millió a késedelmi kamat, és a tartozás jövő héten további 19 millió forinttal több lesz, ezért csütörtöktől kénytelenek megkezdeni a közvilágítás kikapcsolását.

"A holnapot megoldja, de mi lesz holnapután?"

A helyi képviselő-testület kedden határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni a két szolgáltató számláinak kifizetéséről. A múlt pénteken Tétényi Éva független polgármester és a Fidesz-KDNP-frakció vezetője, Steindl Balázs közösen olyan módosítást terjesztett elő, amelyben kifizették volna a HunGastot illető 27 millió és a Tivinek járó 19 millió forintot. Az ülésen a frakcióvezető végül nem volt jelen, és a Fidesz-KDNP többségű testület Meggyes Tamás korábbi polgármester indítványát szavazta meg, amely mindkét cégnek csak 10-10 millió forintot biztosított.

Tétényi Éva az MTI-nek szerdán elmondta, ezeket az összegeket azért nem utalta át, mert a városháza mindhárom ellenjegyzési joggal felruházott dolgozója írásba adta: nem ellenjegyzi az összegek átutalását, azokra ugyanis nincs költségvetési fedezet. Steindl Balázs az MTI kérdésére, hogy a polgármesterrel és a szolgáltatókkal való egyeztetés után a Fidesz-KDNP-frakció miért változtatta meg az álláspontját, azt válaszolta: "Nem tudom, nem voltam ott."

A frakcióvezető ugyanakkor kijelentette, "ha a polgármester átutalta volna a megszavazott 10-10 millió forintot, nem alakult volna ki a probléma", majd hozzátette, a frakció 430 millió forint átcsoportosítását kérte a polgármestertől, amit adósságrendezésre kellene fordítani, s ezzel mindkét cég hozzájutna a kintlévőségeihez. Tétényi Éva a felvetésre az MTI-nek azt mondta: "ez az összes pénzünk, ha az adósságrendezésre elköltjük, a jövő hónapban nem tudunk bért fizetni. A Fidesz javaslata a holnapot megoldja, de azt nem mondja meg, mi lesz holnapután."