Jönnek a fideszes kőfaragók az IMF miatt

újabb IMF segítség, adósságválság, Orbán-kormány, Orbán Viktor, Matolcsy GYörgy
Vágólapra másolva!
Reménykednek benne az [origo] által megkérdezett fideszes képviselők, hogy az IMF-fel kezdeményezett tárgyalás nem okoz tartós politikai károkat a kormánypártoknak. Egyikük szerint a politikában nem lehet semmit sem bebetonozni, a kormány ügyességétől és az IMF keménységétől is függ, hogy mennyire sínylik meg a fordulatot. Volt olyan képviselő, aki a fodrászra, volt, aki elfoglaltságára hivatkozva mentette ki magát a válaszadás alól.
Vágólapra másolva!

A politikában semmit nem lehet bebetonozni, az "a kőfaragók művészete" - mondta az [origo]-nak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) csütörtökön kezdeményezett kormányzati tárgyalásokról Heintz Tamás fideszes országgyűlési képviselő. Heintz a hasonlattal arra a kérdésre reagált, hogy szerinte a megállapodás felvetése okoz-e politikai károkat, esetleges arcvesztést a kormánynak.

A kormány az elmúlt másfél évben mereven elzárkózott az IMF-fel való együttműködéstől, Orbán Viktor arról beszélt a múlt héten, hogy a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "nagylelkűsége" helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Matolcsy György gazdasági miniszter pedig kijelentette: gyengeséget jelent az IMF-hez fordulni, korábban pedig úgy fogalmazott, hogy az IMF nekünk nem főnökünk. A tárgyalási szándékát csütörtökön bejelentő gazdasági minisztérium erről szóló közleményében azzal magyarázza a fordulatot, hogy bár hitelt továbbra sem akar felvenni, egyfajta védőhálót alakítana ki az IMF segítségével. Orbán Viktor egy péntek reggeli rádióinterjúban pedig szintén azt mondta, hogy kölcsönre nincs szükségünk.

"Mindig örömteli" egy tárgyalás

A döntés váratlannak nevezhető, arról sem az IMF, sem a gazdasági bizottság [origo] által megkeresett fideszes tagjai, sem több befolyásos, kormányzati posztot betöltő politikus nem tudott. Heintz az [origo]-nak azt mondta, az IMF-fel való tárgyalásról szóló tegnapi hír okozta meglepetést hamar jó érzés vette át nála, amikor látta, hogy a forint azonnal erősödni kezdett. "Mindig örömteli", ha tárgyalások zajlanak, úgyhogy a lépést minden tekintetben pozitívnak nevezte.

Arra a kérdésre, hogy nem lesz-e nehéz a fordulatot a választóknak elmagyarázni, Heintz azt felelte, hogy nem fogunk hitelt felvenni, csupán biztosítékról van szó, egy "erős vállról", amely a kormánynak megfelelően biztos hátteret nyújt. Erre szükség is lehet szerinte, mert "iszonyatosan erős támadások érik a forintot" mostanában.

"Elég érdekes lesz", ha keménykedik az IMF

A megállapodás tartalmától függ majd, mennyire lehet elmagyarázni az embereknek - mondta az [origo]-nak az IMF-fel kezdeményezett együttműködésről a kormánypárti frakció egyik, neve elhallgatását kérő tagja. A képviselő szerint kétféle típusú megállapodást köthet a kormány, az első verzió esetén az IMF számára elfogadható lesz a kormány jelenlegi programja. Ebben az esetben szerinte rövid ideig, legfeljebb egy hónapig lesz téma, hogy a gazdasági tárca a valutalaphoz fordult.

A másik verzió a képviselő szerint azzal járhat, hogy az IMF nem fogadja el a kormány programját, és komoly kiadáscsökkentést írhat elő, többek között a szociális ellátórendszereknél. "Ha ez történik, az elég érdekes lesz" - fogalmazott a forrás, arra utalva, hogy ez jelentős fordulatot jelentene a kormány jelenlegi gazdaságpolitikájához képest. A képviselő szerint ez nem csupán a kormánypártok népszerűségvesztése miatt jelentene komoly problémát, hanem azért is, mert az egyes társadalmi csoportokat már nem lehet tovább terhelni.

A képviselő az [origo]-nak azt mondta: ennek ellenére nem számít arra, hogy felmerülne Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter menesztése. Ezt azzal magyarázta, hogy a jelenlegi nehéz helyzet a nemzetközi gazdasági környezetnek, nem pedig a magyar gazdaság teljesítményének köszönhető. A képviselő szerint az együttműködés biztosan szóba fog kerülni a Fidesz-frakció hétfő délelőtti ülésén, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy milyen mélyégben. Szerinte ez attól is függ, mennyire konkretizálódnak a hét elejére az együttműködés részletei.

Papcsák Ferenc zuglói polgármester és parlamenti képviselő az [origo]-tól értesült az NGM csütörtök délutáni közleményéről, és mivel az eseményeket nem követte, csak annyit mondott: "mindenkivel tárgyalni kell, ez természetes". Szerint Európa gazdasága ma nem áll olyan jól, és Magyarország elmúlt nyolc évben felhalmozott adóssága is túl nagy gondot jelent, ezért "felelőtlenség lenne azt mondani, hogy nem tárgyalunk". Jelenleg az európai országok mindent félretesznek, és csakis a stabilitásuk megőrzésére gondolnak, mondta. Papcsák szerint a döntésből nem származik politikai hátrány, "Magyarország érdeke számít", a jelenlegihez hasonló súlyos helyzetekben "a politikai érdekek nem játszanak".

Külföld, hajfestés, sajtóosztály

Megkerestük Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost, aki visszakérdezett, hogy pontosan milyen IMF-megállapodásról érdeklődünk, majd azt mondta, külföldön van, ezért nem értesült a történtekről. Balla György, a parlament költségvetési bizottságának tagja a Fidesz sajtóosztályához irányított bennünket. Bábiné Szottfried Gabriella fideszes képviselő pedig telefonos megkeresésünkre azt felelte: éppen fodrásznál ül, festik a haját, így nem tud nyilatkozni.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Fidesz és a KDNP sajtófelelőseihez irányította munkatársainkat, amikor a véleményét kérdeztük. Horváth Zsolt fideszes képviselő megkeresésünkre kijelentette, hogy nem fog erről nyilatkozni, mert ő egészségpolitikus. Lasztovicza Jenőt először nem értük el, később visszahívta munkatársunkat, de amikor meghallotta, hogy az IMF-ről tennénk fel kérdéseket, azt mondta, most nem ér rá. Bácskai János IX. kerületi polgármester is visszahívott bennünket, de mikor meghallotta, miről van szó, ő is azt mondta, hogy most nem ér rá, és egyébként sem akar nyilatkozni.