Alkotmánybírósághoz fordulhat az adatvédelmi biztos az új titkosszolgálat miatt

Vágólapra másolva!
Súlyos alkotmányos aggályokat vet fel a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) néven létrehozandó új nemzetbiztonsági szolgálat alakítása az adatvédelmi biztos szerint. Jóri András azt írta közleményében, hogy soron kívül vizsgálja a törvénytervezetet, és ha kell, Alkotmánybírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) számára biztosított adatkezelési felhatalmazás alkotmányos aggályokat vet fel, így az adatvédelmi biztos soron kívül vizsgálja a kormány által benyújtott törvényjavaslatot - írta közleményben Jóri András. Az ombudsman hozzátette, hogy véleményét megküldi az országgyűlési képviselőknek, és "ha ez nem vezet eredményre, az Alkotmánybírósághoz fordul".

A kormány néhány nappal ezelőtt nyújtotta be javaslatát a rendvédelmi szabályok módosításáról. E szerint a kormány összevonná a két katonai titkosszolgálatot, és új szervezetként a kormány létrehozza a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot. A szervezet figyelemmel kíséri Magyarország teljes bűnügyi és biztonsági helyzetét, tájékoztatja a kormányt, elemez és értékel (erről bővebben itt olvashat).

A központ a szükséges adatokat más szervezetektől közvetlen számítógépes kapcsolat útján szerzi be, és az információk lehívását az érintett meg sem akadályozhatja. A NIBEK információt igényelhet a rendőrségtől, a polgári titkosszolgálatoktól, az adóhatóságtól, az idegenrendészeti és a menekültügyi hatóságtól, a katasztrófavédelemtől, a büntetés-végrehajtástól, a bűnügyi és szabálysértési, valamint a népesség-nyilvántartásból, de még a kötelező biztosítások nyilvántartásától is.

Jóri András közleményében hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvénytervezetnek az adatvédelmi biztosnak megküldött változatában a NIBEK-re mint új nemzetbiztonsági szolgálatra vonatkozó rendelkezés nem szerepelt.

A NIBEK megalakítását hétfőn két civil szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet is kritizálta. A TASZ közleményében azt írta, hogy a NIBEK korlátlan hozzáférést kap az összes államigazgatási nyilvántartáshoz, és ez fenyegeti az emberek magánszféráját (erről bővebben itt olvashat).