Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Áder: Nincs szó előrehozott választásról

Vágólapra másolva!
Nagyon meg lennék lepve, ha bárki felvetné a Fideszben az előrehozott választás gondolatát - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Áder János. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök egy szombat dálutáni blogbejegyzésében írt erről.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság elhúzódásával Magyarországnak az az érdeke, hogy a választójogi törvény biztosítsa annak a lehetőségét, hogy stabil kormánya legyen minden választás után az országnak - mondta Áder János, a Fidesz választójogi és igazságszolgáltatási reformjainak előkészítésével megbízott európai parlamenti képviselője a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban.

Arra a kérdésre, hogy egyes politikai elemzők felvetették, hogy a Fidesznek érdekében állhat egy előrehozott választás Áder János úgy válaszolt: semmilyen hasonló szándékról, törekvésről egy fél mondat sem hangzott el azokon a megbeszéléseken, amelyeken részt vett. "Nagyon meg lennék lepve, ha bárki felvetné a Fideszből az előre hozott választás gondolatát" - mondta.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szombat délután a Facebookon írt egy bejegyezést, mely úgy szólt: "Azt mondják fideszes forrásaink, hogy március 18-án előrehozott választás lesz. Ki tudja, hogy informálnak vagy dezinformálnak bennünket". A Népszabadság hétfői száma azt írja, az MSZP vezetése is számol azzal a lehetőséggel, hogy 2014-nél korábban lesznek választások.

A Magyar Nemzetnek adott interjúban Áder János a választójogi reformról elmondta, hogy a győztes mindent visz elve az angolszász országokban érvényesül. Ezek azonban tiszta, egyéni kerületi rendszerek, semmiféle arányosítás nincs bennük - tette hozzá. Áder ugyanakkor ellenzi azt is, hogy az abszolút arányosságra épülő német rendszerhez közelítsék a magyart. "Ez ugyanis garantáltan koalíciós kényszert, adott esetben folyamatos kormányzati instabilitást, ebből adódóan politikai válságokat eredményezhet" - fogalmazott az interjúban.

A lap azt írja, hogy Áder János szerint sokkal tisztességesebb, becsületesebb és korrektebb politizálásra kényszeríti a pártokat az egyfordulós rendszer, amely kizárja a hazug kampány lehetőségét.

Az összegyűjtött ajánlószelvények számával kapcsolatban a politikus úgy vélekedett: ez a kérdés a parlamenti vita során még változhat. "Nem tekintem az alapkoncepció súlyos sérelmének, ha a Fidesz-frakció tesz egy politikai gesztust az ellenzéki pártoknak" - tette hozzá. Véleménye szerint nagyságrendileg nem nehezebb összegyűjteni a tervezetben szereplő 1500 ajánlószelvényt, mivel egy-egy választókerület mérete majdnem a duplájára nő.

Lázár szerint sincs szó előrehozott választásokról

A Fidesz elnökségében soha nem volt szó előre hozott választásról, ahogyan az a kormánypárti képviselőcsoportban sem merült fel - jelentette ki Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezetője arra az újságírói felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök blogbejegyzése szerint március 18-ára előre hozott választást tervez a kormánypárt, azt válaszolta: "nem érzékelem azt, hogy mi olyan jól állnánk, hogy egy előre hozott választás szóba kerülhetne". Megtisztelő ugyanakkor - folytatta -, hogy "a volt miniszterelnök, aki politikai éleslátásáról híresült el az elmúlt nyolc évet illetően, úgy értékeli a helyzetet, hogy a Fidesz egy előre hozott választásban érdekelt". Lázár János kijelentette, minden ezzel kapcsolatos hír spekuláció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről