Versenytárs nélkül nyert újabb közbeszerzést Pintér egykori cége

Vágólapra másolva!
Újabb értékes, 120 millió forintos közbeszerzést nyert el Pintér Sándor belügyminiszter egykori vállalata, a Civil Biztonsági Szolgálat. A cég egyedüli pályázóként kapott három évre szóló őrzési megbízást az FGSZ Földgázszállító Zrt.-től, amely nyáron a belügyminiszter egy másik korábbi érdekeltségével is szerződést kötött.
Vágólapra másolva!

Legalább tíz darab 9 mm-s pisztoly, legalább három darab könnyfakasztó spray és minimum három rendőrbot - többek között ezek a követelmények szerepeltek abban a közbeszerzési pályázati felhívásban, amelyet az FGSZ Földgázszállító Zrt. írt ki még szeptemberben "fegyveres biztonsági őrség szolgáltatás" beszerzésére. Az eljárás eredményéről szóló hirdetmény a Közbeszerzési Értesítő pénteki számában jelent meg, és a dokumentum szerint a győztes a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. (CBSZ) nevű cég lett.

A hirdetményből kiderül, hogy az FGSZ három évre szóló, 120 millió forintos értékű szerződést kötött a biztonsági céggel, amelynek ez már a sokadik nyertes közbeszerzési pályázata az elmúlt másfél évben. A CBSZ egészen a 2010 áprilisi parlamenti választások előtti hetekig Pintér Sándor tulajdonában volt, aki akkor vélhetően közelgő belügyminiszteri kinevezése miatt adta el a céget. Az addig is a piac meghatározó szereplőjének számító vállalkozás a választás óta sorban nyert el állami megbízásokat: például a Magyar Villamos Művektől (MVM), a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól (KSZF), a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től (BGYH) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV) is kapott megrendeléseket. (A CBSZ látványos megerősödéséről és a tavalyi adásvétel körülményeiről szóló cikkünk itt található.)

Nyári előzmények

A Földgázszállító Zrt. a Mol tulajdonában áll, de már az előtt is vonatkozott rá a közbeszerzési kötelezettség, hogy idén az olajvállalatban meghatározó, de kisebbségi tulajdonrészt vásárolt a magyar állam. Az FGSZ-nek azért kell követnie közbeszerzési szabályokat, mert a gázszállítási tevékenységet úgynevezett "kizárólagos jog alapján folytatja".

A pénteken megjelent közbeszerzési hirdetmény szerint a szeptember közepén közzétett pályázati felhívásra egyedül a CBSZ jelentkezett, így versenytárs nélkül nyerte el a megbízást. Megkérdeztük az FGSZ-t, hogy miért nem indítottak új eljárást a versenyhelyzet hiánya miatt, amire azt válaszolták, hogy "mivel az ajánlat mind a közbeszerzési törvény által támasztott követelményeknek, mind az ajánlatkérő elvárásainak is megfelelt, így nem merült - nem merülhetett - fel az eljárás eredménytelensége, azaz új eljárás kiírásának a szükségessége". A cég kérdésünkre közölte azt is, hogy az őrzési feladatokat jelenleg az állami tulajdonú HM EI Zrt. látja el.

Nem ez az első alkalom, hogy az FGSZ a belügyminiszter egykori érdekeltségeivel köt szerződést. Idén júliusban az a Pajzs 07 Biztonságvédelmi és Magánnyomozó Zrt. nevű cég nyerte el a gázszállító létesítményeinek védelmére szóló, 350 millió forintos megbízást, amelynek tulajdonosa a CBSZ (részletek ebben a cikkben). Azon a pályázaton voltak más jelentkezők is, de a közbeszerzési dokumentumokból kiderült, hogy akadt olyan pályázó, amelynek ajánlatát azért nyilvánították érvénytelenné, mert "az ellenszolgáltatás kirívóan alacsony volt". Az FGSZ-t akkor megkérdeztük erről, de csak annyit közöltek, hogy a közbeszerzési törvény előírásainak megfelelően állapították meg, hogy "kirívóan alacsony" ajánlatról van szó. A törvényben valóban szerepel ennek leírása (a 86. szakaszban), de mivel a cég jelezte, hogy nem kíván részleteket közölni az érvénytelennek minősített ajánlatról, így a pontos eljárás nem volt megismerhető.

Fejlődik a cégcsoport

Máskor is előfordult, hogy egy CBSZ-csoporthoz tartozó cég úgy nyert közbeszerzési pályázatot, hogy voltak nála alacsonyabb összegű ajánlatok is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közbeszerzési pályázatán például a hirdetmény szerint a CBSZ adta be a legdrágább ajánlatot, amelyet a vagyonkezelő szerint végül azért fogadtak el, mert az értékelés során az összes többi ajánlat érvénytelennek bizonyult. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által kiírt közbeszerzést is úgy nyerte meg a CBSZ, hogy az eljárásból kizártak három olyan pályázót, amelyek a fürdőcég szerint "kirívóan olcsó" ajánlatokat adtak be (részletek ebben a cikkünkben).

A Pajzs 07 Zrt. mellett a CBSZ más érdekeltségei is nyertek el állami megbízásokat. Az [origo] október elején számolt be arról, hogy a CBSZ résztulajdonában álló Best Way Kft. nevű cég 8,7 millió forintos szerződést kötött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel "műholdas járműkövetési szolgáltatások" végzésére. A szintén a CBSZ által tulajdonolt Mon-Da Központi Riasztórendszer Szolgáltató Kft.-t pedig az Állami Autópálya-kezelő Zrt. bízta meg az utakon található "változtatható jelzésképű táblák eseti javításával", szeptemberben pedig az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet kötött vele szerződést "tűzjelző rendszer kivitelezésére".

Mindkét cég megbízásaiban közös, hogy a kiválasztás nem nyílt versenyeztetéssel történt, hanem közvetlen ajánlattételi felhívással, illetve "hirdetmény közzététele nélkül induló" közbeszerzéssel. Ezek lényege, hogy az állami cég vagy intézmény közvetlenül keres meg cégeket (a törvény szerint legalább hármat) a szóban forgó munkára, tehát zárt körből kerül ki a későbbi győztes. Ilyen közbeszerzésekre szolgáltatások esetében 25 millió forintos összeghatár alatt van lehetőség, az [origo] kérdésére akkor mindegyik cég, illetve intézmény ezzel indokolta a nyílt verseny mellőzését.