A balhézó képviselőkről is rendelkezne az Országgyűlésről szóló törvény

Vágólapra másolva!
A jövőben külön törvény szabályozza majd az Országgyűlés működését - mondta a Magyar Hírlapnak a parlament mentelmi bizottságának elnöke. A törvény rendelkezhet arról is, hogy tiltsák ki a parlamentből azokat a képviselőket, akik a botrányosan viselkednek.
Vágólapra másolva!

Külön törvény szabályozza majd az Országgyűlés munkáját, mivel működése túlmutat magán a parlamenten - mondta a Magyar Hírlapnak Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke.

Rubovszky szerint több olyan ügy is van, amely hatással van az Országgyűlés működésére, de nemcsak a törvényhozás munkáját érinti. Ilyen például a mentelmi bizottság indítványa is, amelynek alapján a parlamenti bizottságok megkeresésére mindenki köteles haladéktalanul nyilatkozni, a kért iratokat megküldeni.

Amennyiben ezt a házszabályban rendeznék, nem lenne senkire nézve kötelező érvényű, csak az Országgyűlésre. Ezért szeretnék ezt a kérdést törvényileg kezelni, lesz tehát külön az Országgyűlésről is egy törvény - mondta a politikus.

Szeretnék az eljárási szabályozást hatékonyabbá tenni, tartalmi módosítást azonban nem terveznek - közölte Rubovszky. Például csak szabálysértés esetén lehet lemondani ezentúl is a mentelmi jogról, egyébként nem, mert a mentelmi jog nem a képviselőt, hanem az Országgyűlést illeti meg. Van olyan kezdeményezés is, hogy a zárószavazás előtti módosító indítványt ne csak koherenciazavar esetén lehessen benyújtani, hanem valamilyen jobbító szándék alapján is - tette hozzá.

Rubovszky beszélt arról is, hogy valamit tenni kell az elmúlt másfél évben elharapódzó, a törvényhozás méltóságát sértő megnyilvánulásokkal szemben. Felmerülhet például az a megoldás is, hogy ideiglenesen kitiltják a parlamentből a botrányosan viselkedő képviselőt.