Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Schmitt: Magyarországon száz százalékig demokrácia van

Vágólapra másolva!
Visszautasította a magyar kormánnyal szembeni bírálatokat egy osztrák lapnak adott interjúban csütörtökön Schmitt Pál. Az államfő elzárkózott a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő elleni bírósági per jogi megítélésétől is, miután a Die Presse riportere párhuzamba állította a Gyurcsány Ferenc elleni eljárást az ukrajnaival.
Vágólapra másolva!

"Magyarországon száz százalékig demokrácia van" - fogalmazott a Die Presse című konzervatív osztrák napilapnak nyilatkozva Schmitt Pál. Az államfő arra reagálva mondta ezt, amikor a riporter olyan véleményeket idézett a külföldi sajtóból, melyek a magyar kormánynak "a fasizmushoz való vonzódást" róttak fel. "A zsidó lakosság jól érzi magát Magyarországon, a zsidó közösség államalkotó tényező" - mondta Schmitt. Érvként hozta fel azt is, hogy tizenhárom elismert kisebbség van Magyarországon, és hogy a készülő új választási törvény erősíti demokratikus képviseletüket.

Az osztrák-magyar kapcsolatokról Schmitt Pál úgy vélekedett, hogy azok változatlanul jók, és "kisebb viták nem szoríthatják háttérbe azt, hogy Ausztria a legmegbízhatóbb szomszédunk". A végtörlesztésről szóló törvényt számos alkalommal bírálták osztrák részről, de a köztársasági elnök azt mondta, hogy az magyar bankokat is érint.

Schmitt Pál elzárkózott a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő elleni bírósági per jogi megítélésétől is, miután a Die Presse riportere párhuzamba állította a Gyurcsány Ferenc elleni eljárást az ukrajnaival. "A Timosenko elleni eljárás nagyon összetett, és a Nyugat szoros figyelemmel kíséri" - fogalmazott Schmitt Pál, miközben úgy vélte, hogy a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ellenihez hasonló eljárások nem egyedülállóak Európában.

A kormánypártok parlamenti többségéről Schmitt Pál úgy vélekedett, hogy az "lehetőség és felelősség egyszerre". A magyar nép a szuverén hatalmat kétharmados többséggel egy pártszövetségnek adta át, erre az elmúlt nyolcvan évben nem volt példa Európában - mondta. Schmitt beszélt arról is, hogy többsége birtokában a kormány egy sor törvényt hozott, azzal a szándékkal, hogy helyreállítsa a rendet.

Schmitt Pál csütörtökön Bécsben tesz egynapos látogatást, ahol találkozik osztrák kollégájával, Heinz Fischer szövetségi elnökkel. Schmitt este ünnepi beszédet mond azon az ünnepségen, amelyet ausztriai magyar szervezetek rendeznek az 1956-os forradalom 55. évfordulója alkalmából a bécsi Szent István-székesegyházban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről