Orbán: Csak magunkban bízhatunk

Vágólapra másolva!
Európa lassú, ha Magyarország sikeres akar lenni, akkor el kell szakadnia a saját problémáival küzdő európai országoktól - mondta hétfőn parlamenti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán szerint vasárnap a brüsszeli EU-csúcson nyilvánvalóvá vált, hogy csak magunkra számíthatunk. A miniszterelnök azt mondta, továbbra sem szabad megijedni a váratlan megoldásoktól és nem szabad azzal törődni, hogy mások mit szólnak ehhez.
Vágólapra másolva!

Európa nagy döntések előtt áll - így kezdte napirend előtti felszólalását Orbán Viktor a parlamentben. A kormányfő szerint a hétvégi brüsszeli uniós csútalálkozó nagy kérdése az volt, miként lehet megmenteni Görögországot a teljes összeomlástól, és miként lehet meggátolni a csőd továbbterjedést más országokra.

Orbán beszédében szembeállította a súlyos gazdasági nehézségekkel küszködő Európát és Magyarországot, többször utalt arra, hogy szerinte Magyarország az EU előtt jár. A miniszterelnök szerint az a hétvégén eldőlt, hogy Magyarországnak el kell rugaszkodnia a válságzónától, ha sikeres akar lenni. "Az unió számos állama a politikai bénultság állapotában van, nem kell magasra emelni a tekintetünket, hogy ilyen országot találjunk a Kárpát-medencében" - mondta.

"Megvannak a saját céljaink"

Orbán Viktor szerint az Európai Unió körülményesen működik, és lassú, ráadásul a növekedés idején alkották meg. "Úgy tűnik, hogy ami működött a jó időkben, nem biztos, hogy működik a rossz időkben" - mondta Orbán, aki szerint nekünk nincs időnk, nem várhatunk arra, hogy megoldják a problémáinkat. A miniszterelnök szerint "muszáj hozzájárulnunk Európa sikeréhez a magunk érdekében, de megvannak a saját céljaink".

Orbán szerint Magyarországnak a maga útját kell járnia, nincs kit másolni, "ragaszkodnunk kell a saját, mondhatnám sajátos észjárásunkhoz, a saját, mondhatnám sajátos gondolkodásunkhoz". "Az új receptek nekünk kell kiokoskodunk, kiizzadnunk" - mondta Orbán, aki szerint nem kell azzal foglalkozni, hogy mit szólnak ehhez mások. Orbán Viktor megismételte, hogy egymillió munkahelyet szeretnének teremteni. Szerinte Magyarországon rosszul keresnek az emberek, ezért feljebb kell vinni a kereseteket, ezt pedig csak a minimálbér emelésével lehet elérni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A miniszterelnök szerint az uniós csúcstalálkozón kiderült az is, hogy az európai bankrendszer válságban van. Orbán Viktor azt mondta, hogy jó bankokra szüksége van Európának és az országnak, de "a bankok veszteségeit nem tudjuk kifizetni". A kormányfő kijelentette, hogy 2008-ban a nyugati államok kisegítették a bankokat, de "ezt a pénzt a bankárok nem megfelelően használták fel, ezért most az uniós országokkal akarják kifizettetni a veszteségeiket".

"Nem szabad hagyni, hogy Európa visszahúzzon"

Orbán azt mondta, hogy az európai vezetőknek is azt javasolta, "ne hagyjuk, hogy a bankok pótolhatatlannak" állítsák be magukat. Szerinte Európának elemi érdeke, hogy felülvizsgálja a bankok működésének szabályozását. "Az emberek pénzének biztonsága érdekében a kereskedelmi bankokat el kell választani a befeketetési bankoktól" - mondta Orbán, aki szerint ezeknek a bankoknak "az összenövése az elmúlt évtizedek legproblematikusabb fejleménye".

Meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal, hogy a szabályozás nem szitokszó - mondta Orbán. "A piac szabályok nélkül tiszta lutri" - mondta a miniszterelnök, aki szerint Magyarországnak nem szabad hagynia, hogy Európa lassúsága visszatartson minket. A miniszterelnök szerint "nekünk jövőre el kell rugaszkodnunk".

Az EU lassú és körülményes Orbán szerint, ezért arra, hogy Európában megoldják az életünket, nem várhatunk. Orbán azt mondta, részt kell venni az európai döntésekben, "mert Magyarország sikere nem lehet független Európától". "El kell érni, hogy a magyarok a legkevésbé legyenek kitéve az euróválságnak" - mondta Orbán, aki szerint "az eurózónától való függőségünk ma hátrányt jelent", ezért "növelnünk kell a függetlenségünket".

"Az Unió nehezen szánja rá magát, hogy szakítson a 20. századdal" - mondta beszéde végén Orbán, és hozzátette: Magyarország bizonyos tekintetben előrébb tart, mint az Unió. "Nem szabad hagynunk, hogy Európa lassúsága visszahúzzon minket [...] Mi, magyarok elsősorban magunkért küzdünk", ott kell lennünk a nagy európai döntéseknél, de éppen 1956 példájából kiindulva azt is tudjuk, "csak magunkban bízhatunk".