Elfogadta a parlament a közszolgálati egyetem működési szabályait

Vágólapra másolva!
Megszavazták az országgyűlés hétfői ülésén azt a törvényjavaslatot, amely a jövő év elején felálló Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogait, működési szabályait és finanszírozását rögzíti.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az országgyűlés a jövő év január 1-jén létrejövő Nemzeti Közszolgálati Egyetem finanszírozásáról, szervezetéről, működéséről, valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatásról szóló törvényjavaslatot.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter indítványa értelmében a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló Közigazgatás-tudományi Kar általános jogutódjaként létrejövő közszolgálati egyetem fenntartói jogait a közigazgatás-fejlesztésért, a honvédelemért és a rendészetért felelős tárcavezetők közösen gyakorolják.

A testület egyebek mellett törvényességi ellenőrzést gyakorol az egyetem felett, kiírja a rektori pályázatot, és dönt az egyetem államilag támogatott és költségtérítéses képzésre felvehető hallgatói létszámának szakonkénti megosztásáról. Azt kormányhatározat rögzíti majd, hogy az adott évben mekkora a felvehető létszámkeret a közigazgatási, rendészeti, katonai és nemzetbiztonsági felsőoktatásban az államilag támogatott és költségtérítéses képzésre.

Az egyetemen csak büntetlen előéletűekkel köthető majd hallgatói jogviszony. A javaslat szerint a hallgató köteles a beiratkozás előtt fogadalmat tenni, tanulmányi feladatainak ellátása közben pedig tartózkodnia kell a politikai tevékenységtől.