A VIII. kerület helyett Ferencvárosban lesz az egyik hajléktalanszálló

Vágólapra másolva!
A főváros VIII. kerületének vezetése egy ferencvárosi ingatlant javasolt a "Fűtött utca" program egyik helyszínének. Az új hajléktalanellátó intézmény az Aszódi utcában lesz.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg tervezett józsefvárosi helyszín helyett a IX. kerületben nyílik meg a főváros egyik új hajléktalanellátó intézménye, miután a Fővárosi Közgyűlés pénteken támogatta az erről szóló városvezetői előterjesztést. A "Fűtött utca" program egyik helyszínéről azért változtatta meg a döntését a közgyűlés, mert a VIII. kerület vezetése a ferencvárosi Aszódi utca kijelölését javasolta.

Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere az ülésen az Aszódi utcai helyett egy Kén utcai, a IX. kerület tulajdonában álló épületet ajánlott fel a célra, amelyben korábban is hajléktalanszálló működött, és jobb állapotban van, mint az Aszódi utcai ingatlan. Jelezte azt is, hogy az ott élő 27 szociális bérlő elhelyezését is meg tudná oldani a kerület. A közgyűlés nem támogatta az alternatív helyszínt. Az előterjesztés mostani módosításában új elemként megjelent egy XIII. kerületi, Szabolcs utcai korábbi kórházépület hasznosítási elképzelése is, ezt azonban még a vizsgálja a főváros.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 28-ai ülésén döntött a hajléktalanoknak nappali elhelyezést is nyújtó "Fűtött utca" program helyszíneiről. A nappali melegedőként is funkcionáló három éjjeli menedékhely kialakításának forrásigénye közel 490 millió forint, ezt állami és fővárosi keretből biztosítják. Az ingatlanok használatáról az önkormányzat a Fővárosi Vízművekkel, a Fővárosi Gázművekkel, valamint a MÁV-val köt haszonkölcsön-, illetve bérleti szerződést. Az éjjeli menedékhelyek szakmai üzemeltetését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei látják majd el. A szakmai üzemeltetés becsült költsége idén összesen 52 millió forint lesz.