WikiLeaks: Keménykezűnek, de ingadozónak látják Orbánt fideszes vezetők

Pokorni Zoltán, Orbán Viktor, WikiLeaks, párttársai, kormánytagok és ellenzékiek beszéltek Orbánról
Vágólapra másolva!
Politikai ellenfelei szerint Orbán annyira ragaszkodik a hatalmához, hogy még a sikert is kockáztatja, hogy ne kelljen kiadnia semmit a kezéből, de szövetségesei között is akadt olyan, aki szerint a hatalommegosztás a Fidesz-elnök legnagyobb problémája. A WikiLeaks által kiszivárogatott diplomáciai táviratok szerint Varga Mihály például úgy érezte, pártbeli sikere zavarta Orbánt, Pokorni Zoltán pedig nem akart miniszterelnök lenni, mert nem érezte magát elég felkészültnek.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály hűséggel, Pokorni Zoltán viszont "nyílt ellenszenvvel" beszélt Orbán Viktorról a budapesti amerikai nagykövetnek - ezek a benyomások tükröződnek legalábbis a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai táviratokból. A dokumentumok szerint a budapesti amerikai követség munkatársai nemcsak az aktuális eseményekről, hanem a politikai élet meghatározó szereplőiről is szerették kifaggatni beszélgetőtársaikat. A követség munkatársai maguk is gyakran és részletesen jellemezték a megismert magyar politikusokat és közéleti szereplőket, az ő véleményüket hamarosan külön cikkben mutatjuk be. Orbán Viktorról fideszes és szocialista politikusokat is kérdeztek, de a véleményekben szinte mindenki csak Orbán hatalmára és vezetői stílusára koncentrált.

Pokorni "nyílt ellenszenvvel" beszélt Orbánról

Párttársai közül Pokorni Zoltán, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, XII. kerületi polgármester és a Fidesz alelnöke beszélt a legrészletesebben és egyben a legkritikusabban Orbán Viktorról a nagykövetnek. Egy 2007 augusztusában kelt, a Fidesz belső vitáival foglalkozó távirat szerint Pokorni April H. Foley akkori nagykövettel beszélgetett.

A Fidesz akkor már javában készült a 2008 márciusában a párt kezdeményezésére megtartott szociális népszavazásra. Pokorni a távirat szerint azt mondta, hogy ha Orbán "meghátrál a küzdelemtől", a Fidesz elveszítheti azt, amit a legfontosabb politikai témájukká tettek, viszont ha beszáll, és a referendum elbukik, akkor "nem lehet többé miniszterelnök-jelölt". Pokorni úgy értékelte a helyzetet a nagykövet szerint, hogy Orbán a párton belül másokra fogja bízni a népszavazás levezénylését, hogy távol tudja tartani magát a kampánytól, és elkerülje a "vereség kockázatát" - és mindezt szembeállította azzal, hogy a várakozások szerint Gyurcsány aktív szerepet fog vállalni a népszavazási kampányban.

(Egy korábbi táviratban már szerepelt, hogy Orbán azt mondta a nagykövetnek, szerinte Pokorni jó lenne erre a feladatra, és tárgyal vele, hogy vállalja el a népszavazás kampányának vezetését. A nagykövet megkérdezte erről Pokornit, aki állítólag határozottan azt mondta, hogy nem érdekli a feladat, sőt Kósa Lajos debreceni polgármester sem akarja elvállalni. A Fidesz népszavazási kampányát végül Tarlós István vezette.)

"Pokorni Orbánnal szembeni ellenszenve nyilvánvaló volt a beszélgetés során" - jegyezte meg a táviratban a nagykövet, aki szerint ez abból is látszott, hogy Pokorni következetesen kerülte Orbán nevét, ehelyett a titulusán említette. Pokorni többször hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy a párt érdeke az lenne, hogy "legyen több választási lehetőség a vezetőségben", és megjegyezte, hogy az MSZP "sokkal rugalmasabb" a vezetői döntéseiben. A távirat szerint Pokorni azt is határozottan kijelentette, hogy Orbán nem teheti meg, hogy miközben "teljesen centralizálja a pártot", "kibújik a felelősség alól, amit tetteiért kellene viselnie".

"Annyira megrémült, hogy kinevezett helyettesnek"

A nagykövet kommentárja szerint Pokorni a beszélgetés során "kőkeményen" és hihetően utasította vissza, hogy magasabb pozícióba vágyna. Pókerarccal mondta, hogy "nem vagyok elég képzett, hogy miniszterelnök legyek, mert nem beszélek angolul", és megjegyezte: "ahhoz, hogy valaki miniszterelnök legyen, akarnia kell a posztot, és szeretnie a konfliktusokat, és én nem vagyok ilyen".

Forrás: MTI/Soós Lajos
Orbán Viktor és Pokorni Zoltán a parlamentben 2006-ban

A nagykövet megjegyezte, hogy Pokorni végig közönyös volt a beszélgetés során, de többször tett vicces megjegyzéseket is (például az Amerika-ellenes érzelmeket azzal kommentálta, hogy "senki sem szereti az okos szépségkirálynőt"). Jellemző, őt jól ábrázoló idézetnek nevezte a távirat azt a kijelentését, hogy "ki kellene találnunk valamit, hogy többet tudjunk tenni annál, mint hogy fasisztának, meg kommunistának nevezzük egymást".

Szerettük volna megkérdezni a találkozón elhangzottakról Pokorni Zoltánt is, de kedden kora délután nem értük el telefonon. A volt oktatási miniszternek a beszélgetés előtt több nyilvános konfliktusa is volt Orbán Viktorral: 2006-ban a választások előtt például Orbán ellentmondott Pokorninak, miután ő ingyenes tankönyveket ígért arra az esetre, ha a Fidesz győz a választásokon, a választások után pedig Pokorni nem vállalta el a frakcióvezetői posztot.

Cikkünk megjelenése után kedden délután egy blogbejegyzésben emlékezett vissza Pokorni és Foley találkozójára Váczi János XII. kerületi alpolgármester, aki szintén részt vett a találkozón. "Emlékszem, hogy Zoli milyen csöndes és higgadt volt a beszélgetés alatt végig és így még nagyobbat ütött az okos szépségkirálynős poénja" - írta, és megjegyezte, hogy szerinte "teljesen félreértették, hogy ellenszenvvel beszélt volna Orbán Viktorról", szerinte az "elnök úr" megszólítás helyett inkább az lett volna a furcsa, ha "Vikusnak, vagy Vityának hívta volna a Fidesz elnökét". Váczi szerint April Foley "eszméletlen felkészült volt belpolitikai kérdésekben", a beszélgetés alatt "egy lendületes oknyomozó újságíró vehemenciájával faggatózott, mialatt a munkatársa gőzerővel jegyzetelt". Az alpolgármester szerint a nagykövetet "nagyon érdekelte, hogy a fideszes vezetőknek milyen viszonyuk van Orbán Viktorral, de a lehetséges párton belüli személyi ambíciók és lehetséges miniszterelnök-jelöltek is foglalkoztatták".

"Soha nem lesz többet miniszterelnök"

A nagykövet egy másik - a Pokornival való találkozást leíró táviratban összefoglalt - találkozón beszélt Varga Mihály Fidesz-alelnökkel is, aki a beszélgetés során nem tért el a párt hivatalos álláspontjától, és úgy tűnt, hogy nagyon közel áll Orbánhoz. Vargától csak egy megjegyzést idézett a távirat. A Fidesz nem sokkal korábbi tisztújító kongresszusra (ahol Orbánt megerősítették az elnöki posztján, Vargát pedig Pokorni, Kósa és Pelczné Gáll Ildikó mellett alelnökké választották) az alelnök állítólag azt mondta, hogy "ugyanannyi szavazatot kaptam, mint Orbán, és ez annyira megrémítette, hogy kinevezett helyettesének". A távirat szerint a Fidesz vezetői között van egy "gyakran tárgyalt, de ritkán bizonyított" szakadék: vannak azok, akik hűek Orbánhoz, és azok, akik hisznek benne, hogy a pártnak "ki kellene nőnie az alapítóját". A nagykövet szerint a Varga és Pokorni közötti különbség jól példázza ezt.

"Ha el is veszítjük a választásokat, akkor is a párt elnöke marad, de csendben kivonul majd a politikából egy időre" - mondta Orbán Viktorról Martonyi János a nagykövetnek még a 2006-os országgyűlési választások előtt egy 2006 márciusában kelt távirat szerint. Martonyi - aki optimista volt a választások eredményét tekintve - azt mondta, hogy Orbán "fiatal, és jó kapcsolatai vannak", ezért még sokáig a politikai élet szereplője lesz akkor is, ha a Fidesz esetleg elveszti a választásokat.

"A politikusoknak tudniuk kell, hogy mikor lépjenek le" - mondta Kósa Lajos Orbán Viktorra utalva egy nagykövetekkel folytatott találkozón 2006 decemberében. Az elbukott 2006-os országgyűlési választások után Kósa Lajos debreceni polgármester többször nyilvánosan is kritizálta Orbánt. Az amerikai távirat szerint a nagyköveti találkozón ugyan hangsúlyozta, hogy személyesen nagyon jó barátságban van Orbán Viktorral, de úgy látja, hogy "soha többé nem lesz miniszterelnök". Kósa ezt egy 0kicsit kevésbé határozottan már 2006 áprilisában, a Magyar Televízióban is elmondta.

Másfél évvel később, egy 2008 májusi távirat szerint a nagykövettel beszélgető Navracsics Tibor (aki akkor a Fidesz frakcióvezetője volt) azt mondta, hogy Orbán pozíciója a pártban "megkérdőjelezhetetlen", "még ha 2006-ban nem is mindig volt az". Navracsics ugyanakkor azt is mondta, van Orbánban "némi hezitálás", amikor arról van szó, hogy több emberre támaszkodó vezetést alakítsanak ki a pártban.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Orbán a 2006-os választok előtt egy kampánybeszéden

Navracsics egy 2007 februári beszélgetésen is megemlítette Orbánt. A Fideszt elemezve azt mondta, hogy Kövér László a párt radikális politikusai közé tartozik, Varga Mihályt és Pokornit a mérsékeltek közé sorolta, Orbánról pedig azt mondta, hogy "ingadozik, mint mindig".

"Lakat alatt tartja az egész pártot"

Vannak utalások Orbánra olyan táviratokban is, amelyek ellenzéki politikusokkal folytatott beszélgetések tartalmát foglalják össze. "Mesterházy Attila tudja, hogy nehéz harc előtt áll, amelyet Orbán Viktorral és olajozott Fidesz-gépezetével kell megvívnia" - írta egy 2010 februárjában, az országgyűlési választások előtt született távirat, amely az MSZP miniszterelnök-jelöltje és a nagykövet beszélgetését rögzíti. A távirat szerint Mesterházy megjegyezte, hogy Orbán több mint húsz éve "tartozéka" a magyar politikai életnek. "Valaki, aki ilyen régóta benne van, nem tudja képviselni a változást, mert hiteltelen. Én azonban tudom" - mondta a távirat szerint magabiztosan.

Az ellenzéki politikusok közül Kiss Péter beszélt még a nagykövetnek Orbánról egy 2006 novemberi táviratban megörökített beszélgetésen. "Orbán inkább vállalná a felelősséget a kudarcért, mint hagyja, hogy másé legyen a siker" - mondta Kiss Péter akkori szociális- és munkaügyi miniszter a távirat szerint. A nagykövet megjegyezte, hogy az utóbbi időben javult a kapcsolat a Fidesz vezette ellenzék és a kormánypártok között, amire a távirat szerint Kiss azt mondta, hogy a Fidesz érdekelt a kommunikációban, Orbán viszont nem. Az MSZP-s politikus azt mondta, Orbán csak egy "külső ellenséggel" szemben tudja fenntartani a hatalmát a pártban, és "úgy tűnik, az az érdeke, hogy az egész pártot lakat alatt tartsa egy kastélyba zárva, hogy meg tudja tartani az ellenőrzést".