Nőhetnek a térítési díjak a fővárosi szociális intézményekben

Vágólapra másolva!
Négy százalékkal emelkedhetnek a fővárosi szociális intézmények térítési díjai, ha szerdán megszavazza az erről szóló előterjesztést a közgyűlés. Skultéti József, a szociálpolitikai osztály vezetője szerint a Fővárosi Önkormányzat szociális ellátórendszere a legszegényebbeket is ellátja, nem csemegézi ki a "legdrágább nyugdíjasokat", az idei költségvetése viszont 770 millió forint mínusszal indult.
Vágólapra másolva!

A szociális intézmények működőképességének megőrzésére és jogszabályváltozásokra hivatkozva négy százalékkal emelné a főváros által fenntartott szociális intézményekben a térítési díjakat az önkormányzat. A díjemelésekről szóló javaslat közgyűlés elé terjesztéséről hétfőn tárgyalt a főváros illetékes bizottsága.

Az előterjesztést a Fidesz-KDNP képviselői támogatták, az MSZP ellenezte azt, míg az LMP tartózkodott a szavazásnál. A Jobbiknak nincs képviselője ebben a testületben. A javaslatról szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Skultéti József, a szociálpolitikai osztály vezetője a bizottság ülésén elmondta, a főváros az ország legnagyobb "tartós bentlakást" biztosító ellátórendszerét tartja fenn; 22 intézményében, 47 telephelyen több mint 4 ezer dolgozóval, mintegy 10 ezer embert lát el. Az ellátottak idősek, pszichiátriai betegek, valamint fogyatékosok otthonaiban, továbbá hajléktalanszállókon élnek.

Skultéti szerint a fővárosi szociális ágazat költségvetése 775 millió forint "mínusszal" indult az idén. Ráadásul hat intézmény kér pótelőirányzatot, összesen mintegy 300 millió forint értékben, különben - mint fogalmazott az osztályvezető - kintlévőségeik csődhelyzetet teremtenek az intézményi ellátás keretein belül.

Az osztályvezető azt is mondta, hogy a Fővárosi Önkormányzat szociális ellátórendszere a legszegényebbeket is ellátja, nem "csemegézi ki" például a "legdrágább nyugdíjasokat". Skultéti József közölte azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat a költségvetésének 2,8 százalékát fordítja a szociális ágazatra, ez magasabb arány, mint amennyit átlagosan a kerületi önkormányzatok fordítanak erre a területre a költségvetésükben.