Már most vesz tanácsokat a következő ciklusra a kormány

Vágólapra másolva!
A tanulmányírástól a kommunikációs tanácsokon át a közvélemény-kutatásig sok különböző feladatra keres tanácsadó céget a kormány, amely a nyertessel olyan szerződést tervez kötni, amely átnyúlik a várhatóan 2014 tavaszán esedékes választások utáni időszakra is. A közbeszerzést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bonyolítja le, ahol tovább bővült a külső jogi tanácsadók köre is. 
Vágólapra másolva!

"Szakpolitikai tanácsadásra" írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), amely a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számában megjelent felhívás szerint egyebek mellett tanulmányok írására és közvélemény-kutatások készítésére keres külső partnert. Hasonló feladatok ellátásával rendszeresen bíznak meg a minisztériumok cégeket, ez a közbeszerzési eljárás ugyanakkor kitűnik a többi közül a megbízás időtartamával és azzal, hogy szerteágazó feladatokról van szó.

A felhívásból kiderül, hogy a tanulmányírás és kutatások mellett kommunikációs tanácsadásra és közelebbről meg nem határozott projektmenedzsmentre is vonatkozik a megbízás, a szerződés a terv szerint 2014 december végéig szól. Ez azt jelenti, hogy a megbízó kötelezettséget vállalna a várhatóan 2014 tavaszán tartandó parlamenti választások utáni időszakra is.

Tanácsadás az egész kormánynak

A Közbeszerzési Értesítőben az NFM szerepel ajánlatkérőként, de a minisztérium kérdésünkre közölte, hogy ők csak elindították az "összes tárcát érintő eljárást" a központi közbeszerzés ellenőrzéséért felelős minisztériumként. Az NFM azokra a kérdésekre, hogy például miért kötik ilyen hosszú időre a megbízást, nem válaszolt, arra hivatkozva, hogy a téma felelőse a kormányszóvivő iroda. A kérdéseinket kedd délben elküldtük a kormányszóvivői stábnak.

Az előző, szocialista kormányok alatt a most kormányon lévő Fidesz politikusai gyakran támadták a minisztériumokat a különböző, szerintük tanácsadói szerződések miatt, hasonló megállapodásokat azonban a mostani kormányzati intézmények is kötöttek már a mostani közbeszerzési kiírás előtt is.

Igény speciális tudásra

Mint arról az [origo] beszámolt, az NFM esetében különösen sok a jogi tanácsadói szerződés a többi minisztériumhoz képest. Szeptember eleji összesítésünk szerint a kormány tavalyi megalakulása óta az NFM összesen 28 jogi tanácsadói szerződést kötött bruttó 458 947 611 forintért, míg a költségvetés elkészítéséért felelős Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) mindössze három jogi tanácsadói szerződést kötött 15,6 millió forintért, de a kormányzati munka összehangolásáért felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) is kevesebbet költött jogi tanácsokra, a KIM honlapján található táblázat szerint a tárca az idei évben 13 jogi szerződés után 61 millió forintot fizetett ki.

Az NFM tanácsadói köre azóta tovább bővült, a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számában megjelent hirdetmény szerint a minisztérium 25 millió forint értékben kötött szerződést a Botond és Társai Ügyvédi Irodával. Az irodát úgynevezett PPP-projektekkel (az állam és magáncégek együttműködésével létrejövő beruházások) összefüggésben bízta meg a minisztérium jogi tanácsadással. A kiírás szerint az irodát az oktatással, a kultúrával, a sporttal és a büntetés-végrehajtással kapcsolatos PPP-beruházások ügyeivel bízzák meg. Ezek közül a kultúra, a sport és a büntetés-végrehajtás területén már más ügyvédi irodák is kaptak feladatokat.

Az NFM az ügyvédi megbízásokat korábban az [origo]-nak azzal indokolta, hogy a korábbi Pénzügyminisztériumtól hozzájuk kerültek át a PPP-szerződésekkel összefüggő feladatok, amelyek szerteágazó és speciális tudást igényelnek. Emlékeztettek arra is, hogy a kormány tavaly ősszel jelentette be, hogy felhagynak a PPP-konstrukcióban megvalósuló beruházásokkal, és a minisztérium szerint körülbelül száz olyan - autópálya-szakasz, börtön, kollégium, sportlétesítmény építéséről szóló - szerződést vizsgálnak, amelyek az állam számára előnytelen, túl magas szolgáltatási díjat határoztak meg.