Schmitt Pál az ENSZ-ben szónokolt a nem fertőző betegségek elleni harcról

Vágólapra másolva!
A nem fertőző betegségek jelentik ma a legfőbb fenyegetést az emberi egészségre és a fenntartható fejlődésre, ezért Magyarország erősen elkötelezett amellett, hogy hozzájáruljon az ellenük folytatott harchoz - jelentette ki hétfőn New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök az ENSZ 66. közgyűlésének nyitónapján.
Vágólapra másolva!

A nem fertőző betegségekről mind a 193 tagállam vezetőinek részvételével megrendezett tanácskozásonAz az államfő elismerte, hogy miközben Magyarország sikeres a fertőző betegségek ellen harcban, a lakosság egészségtelen életmódjának befolyásolása terén még nem sikerült elérni a kívánt áttörést.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyarok a világ minden részéről érkezett diákok és szakemberek oktatása és képzése révén régóta és sikerrel osztják meg az ezen a téren szerzett ismereteiket. "Tapasztalatokat szereztünk abban, hogy az egészségügyi szektorban hogyan tervezzünk meg és hajtsunk végre a helyi igényekhez és a források szűkösségéhez igazított programokat, biztosítva azok fenntarthatóságát" - mondta Schmitt Pál.

A magyar államfő szerint a kórházközpontú modellel szemben innovatív, átfogó, a megelőzést, a korai felismerést és az ellenőrzést egyesítő módszerek alkalmazására kell helyezni a hangsúlyt. Azt mondta, a fenntartható társadalmi-gazdasági növekedés szerves részeként égető szükség van a megelőzés terén végrehajtandó beruházásokra.

Schmitt Pál kijelentette: sportemberként tudja, hogy az álmok beteljesítéséhez, az aranyérem eléréséhez és a mérkőzés megnyeréséhez nemcsak a célt kell kitűzni, de hosszú távú, átfogó stratégiát kell kialakítani, melyet akciótervekre lebontva, mindennapi nehéz munkával lehet elérni.

Az államfő, aki a nap folyamán a nem fertőző betegségekről folytatott tanácskozás egyik kerekasztalának társelnöke lesz, helyi idő szerint hétfőn este - Martonyi János külügyminiszter kíséretében - megbeszélést folytat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.