Orbán Kötcsén: Az MSZP nem kel fel többet

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerint nem kel fel többé az MSZP, Matolcsy György azért jó miniszternek, mert el tud szabadulni "a tankönyvi megoldásoktól", és az egykulcsos adó a "a jobboldali kurzus alapja". Orbán ezekről is beszélt a kötcsei találkozón egy hete a Heti Válasz szerint.
Vágólapra másolva!

Míg másfél éve még bizonytalan volt benne, mára úgy látja, a szocialista párt "már nem kel fel többet" - többek között erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali értelmiségiek és politikusok kötcsei találkozóján. Orbánnak a találkozón elmondott, nem nyilvános beszédéből a Heti Válasz idézett. A lap - amely nem jelezte, milyen forrásból tudott meg részleteket a beszéfből - szerint Orbán figyelmeztetett, a kormányával szembeni elégedetlenséget a gyenge szocialistákon kívül más is meglovagolhatja.

A miniszterelnök azzal védte a sokak által támadott nemzetgazdasági minisztert, Matolcsy Györgyöt, hogy neki nem közgazdász, hanem gazdaságpolitikus kell, aki el akar és el tud szabadulni "a tankönyvi megoldásoktól".

A 2014-es választásokig azt szeretné elérni, hogy szavazóbázisához csatlakozzanak azok a nem polgári értékrendűek, akik munka révén akarnak és tudnak előrejutni. Az egykulcsos adóról azt mondta, hogy az "a jobboldali kurzus alapja", és az arányos adózás igazságossága mellett érvelt.

Orbán a 21. századi magyar nemzet megteremtéséről is beszélt, amelynek alapjai szerinte nem nyúlhatnak vissza a két világháború közötti időszakra, mivel ehhez "soha nem lehet elegendő politikai támogatást szerezni". Óvatosságra intett a határozottsággal kapcsolatban is, amelyet szerinte sokan szeretnek erőszakosságnak nevezni. A magyar habitusról azt mondta, "Amerikában a lövészklubok többmilliós tagsággal rendelkeznek, nálunk egymillió horgász van" - idézte a Heti Válasz.